Rub-kuivamaustaminen

Unohda marinadit ja mausteliemet! Uusinta uutta ruokien maustamisessa on kuivamaustaminen, hienommin sanottuna rub. On hauskaa huomata olevansa kerrankin supertrendikäs kotikokkaaja. Vai onko sittenkin kyse vain vanhasta hyvästä maustamisideasta, joka on rantautunut Suomeen uudella nimellä.

Rub-maustamisen lyhyt oppimäärä:

1. Maustamisessa ei käytetä marinadiliemiä.
2. Kuivat mausteet hierotaan tai ripotellaan ruuan pintaan ennen kypsennystä.
3. Annetaan maustua joko huoneenlämmössä 15 min tai jääkaapissa pidempään, jopa yön yli.
4. Kuivayrttejä käytettäessä pidä uuni melko miedolla lämmöllä (alle 250 astetta) sillä yrtit palavat herkästi.
5. Yrttimausteet ovat mietoja ja ne maustavat ruoan hitaammin kuin monet voimakkaammat mausteet. Käytä maustamisessa Yrttiajan luomumausteita ja Ryytirannan yrttisuoloja niillä saat helposti aitoja makuja ja kotimaisia mausteita ruokaasi.

Mausteiden lisäksi rubissa suositaan mausteseokseen laitettavaksi myös jotain hapanta ja makeaa. Aina sen ei tarvitse olla tutut sokeri ja tuontisitruuna. Lihalle sopii hyvin viinimarja, puolukka tai karpalo. Makeutta, joka samalla korostaa ruoan omaa makua saa kotimaisesta hunajasta.

Tämän ohjeen tein loppukesällä, ihan vain kokeillakseni rubia käytännössä. Resepti ei ehkä ole näin marraskuussa kekrin jälkeen ihan tähän ajankohtaan paras mahdollisin, mutta siitä käy hyvin ilmi mitä rub-maustaminen on.

Rullatut kesäkurpitsasiivut ovat mukavaa sormiruokaa esimerkiksi leffailtaan.

Kesäkurpitsan rullatut siivut

Tarvikkeet:
kesäkurpitsa sekä alla luetellut mausteseoksen aineet

1. Muutama punaherukan terttu.
2. Ryytirannan chilisuolaa.
3. Suomalaista hunajaa.
4. Yrttiajan Tellervon kasvis- ja kanaruokamaustetta.

Mausteseos valmistetaan survomalla marjat ja lisäämällä siihen muut aineet. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Valmistus:
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Suikaloi kesäkurpitsa leveiksi ja ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä.
3. Levitä mausteseos suikaleiden päälle.
4. Rullaa suikaleet. Voit käyttää myös coctail-tikkuja, jotta rullat pysyvät paremmin kasassa ja syöminen on siistimpää.
5. Kypsennetään uunissa 200 asteessa noin 20 min. Tai kunnes kurpitsarullat ovat mukavan rapsakoita.

Perinteinen uunikala
Tällä helpolla, perinteisellä uunikalareseptillä voi valmistaa niin kokonaisen kuin fileoidunkin kalan.

1. Purista kalan päälle luomu sitruunan tai limetin mehua, lisää reilu kerros Yrttiajan Ahdin kalaruokamaustetta ja ripottele päälle Ryytirannan kalasuolaa.
2. Anna maustua puoli tuntia jääkaapissa.
3. Kypsennä noin 200- 210 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Kala on valmis, kun ruodot irtoavat helposti ja väri on kauttaaltaan vaalea.

Toivon tämän blogitekstin myötä monien kokeilevan maustamista ihan itse ja jättävän valmismarinadit kaupan hyllylle, sillä itse maustamalla saat taatusti parempaa ja mikä parasta ruuassa on vähemmän lisäaineita!

Mukavaa marraskuuta toivottaa tämänkertainen bloggarimme

Kati Haipus