Rub-maustamisen lyhyt oppimäärä:
1. Maustamisessa ei käytetä marinadiliemiä.
2. Kuivat mausteet hierotaan tai ripotellaan ruuan pintaan ennen kypsennystä.
3. Annetaan maustua joko huoneenlämmössä 15 min tai jääkaapissa pidempään, jopa yön yli.
4. Kuivayrttejä käytettäessä pidä uuni melko miedolla lämmöllä (alle 250 astetta) sillä yrtit palavat herkästi.
5. Yrttimausteet ovat mietoja ja ne maustavat ruoan hitaammin kuin monet voimakkaammat mausteet. Käytä maustamisessa Yrttiajan luomumausteita ja Ryytirannan yrttisuoloja niillä saat helposti aitoja makuja ja kotimaisia mausteita ruokaasi.
Mausteiden lisäksi rubissa suositaan mausteseokseen laitettavaksi myös jotain hapanta ja makeaa. Aina sen ei tarvitse olla tutut sokeri ja tuontisitruuna. Lihalle sopii hyvin viinimarja, puolukka tai karpalo. Makeutta, joka samalla korostaa ruoan omaa makua saa kotimaisesta hunajasta.
Tämän ohjeen tein loppukesällä, ihan vain kokeillakseni rubia käytännössä. Resepti ei ehkä ole näin marraskuussa kekrin jälkeen ihan tähän ajankohtaan paras mahdollisin, mutta siitä käy hyvin ilmi mitä rub-maustaminen on.
Rullatut kesäkurpitsasiivut ovat mukavaa sormiruokaa esimerkiksi leffailtaan.
Kesäkurpitsan rullatut siivut
Tarvikkeet:
kesäkurpitsa sekä alla luetellut mausteseoksen aineet
1. Muutama punaherukan terttu.
2. Ryytirannan chilisuolaa.
3. Suomalaista hunajaa.
4. Yrttiajan Tellervon kasvis- ja kanaruokamaustetta.
Mausteseos valmistetaan survomalla marjat ja lisäämällä siihen muut aineet. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Valmistus:
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Suikaloi kesäkurpitsa leveiksi ja ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä.
3. Levitä mausteseos suikaleiden päälle.
4. Rullaa suikaleet. Voit käyttää myös coctail-tikkuja, jotta rullat pysyvät paremmin kasassa ja syöminen on siistimpää.
5. Kypsennetään uunissa 200 asteessa noin 20 min. Tai kunnes kurpitsarullat ovat mukavan rapsakoita.
Perinteinen uunikala
Tällä helpolla, perinteisellä uunikalareseptillä voi valmistaa niin kokonaisen kuin fileoidunkin kalan.
1. Purista kalan päälle luomu sitruunan tai limetin mehua, lisää reilu kerros Yrttiajan Ahdin kalaruokamaustetta ja ripottele päälle Ryytirannan kalasuolaa.
2. Anna maustua puoli tuntia jääkaapissa.
3. Kypsennä noin 200- 210 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
Kala on valmis, kun ruodot irtoavat helposti ja väri on kauttaaltaan vaalea.
Toivon tämän blogitekstin myötä monien kokeilevan maustamista ihan itse ja jättävän valmismarinadit kaupan hyllylle, sillä itse maustamalla saat taatusti parempaa ja mikä parasta ruuassa on vähemmän lisäaineita!
Mukavaa marraskuuta toivottaa tämänkertainen bloggarimme
Kati Haipus
Lisää artikkeleita
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo hymyn molempien huulille. Kerron blogissa muutaman vinkin, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.
Kaalimaalta
Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.