Parasta yrteissä on monipuolisuus. Saat makua ja hyvää oloa yrttien avulla, kunhan hieman tutustut valikoimaan ja pohdit mitä Sinä kaipaat juuri tähän hetkeen.
Esiäitimme osasivat käyttää taitavasti yrttejä. He luottivat yrtteihin terveyden- ja kauneudenhoidossa jo paljon ennen teollisen lääke- ja kosmetiikkatuotannon alkua.
Yrteistä esiäitimme valmistivat monenlaiset linimentit, yrttikääreet ja uutteet vaivoja helpottamaan. Miksemme mekin ottaisi oppia näistä vanhoista viisaista ja varustaisimme kotiapteekkimme eli maustehyllymme sopivilla yrteillä!
Esiäideiltämme on myös oppi, jonka mukaan useamman yrtin käyttö on tehokkaampaa kuin, jos käyttäisi vain yhtä yrttiä. Samalla saat vaihtelua makuihin.
Väsyttääkö?
Oletko Sinäkin niitä, jotka pimeän ja syksyn saapuessa vaipuisivat mieluusti peittojen alle? Haaveena nukkua, kunnes kevään ensimmäinen auringonsäteen pilkahdus kutittaa nenänpäätä verhonraosta.
Harmi, ettemme ole syntyneet karhuiksi tai muumilaakson asukkaiksi. Velvollisuudet ja toimet kutsuvat meitä joka päivä, vaikka kuinka väsyttäisi.
Monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja ulkoilma (vaikka onkin pimeää!) on erityisen tärkeää ottaa arkirutiineiksi, kun huomaat lorvikatarin iskevän päälle. Tämän lisäksi suosittelen ottamaan käyttöön yrttejä, joiden kansanperinteen mukaan tiedetään auttavan väsymykseen.
Boostaa päiväsi piparmintulla, väinönputkella ja basilikalla
Piparminttua voit sekoittaa aamuteehen tai smoothieen. Piparmintun mentoli helpottaa tukkoisuutta, joten sillä saat helpotusta pieniin flunssaoireisiinkin. Jälkiruokateenä piparminttu on aivan mainio, sillä piristävän vaikutuksen lisäksi se tekee hyvää myös ruoansulatukselle.
Väinönputki tunnetaan voimakkaana yrttinä ja sen käyttö aloitetaan varovasti. Sillä voit maustaa keittojen liemiä tai lisätä sitä teesekoituksiin. Väinönputki torjuu hyvin väsymystä ja auttaa erilaisiin mahavaivoihin.
Basilika on meillä pohjoisessa kesän yrtti ja ehkä juuri siksi sitä kannattaa pilkkoa pastakastikkeen joukkoon, tomaattisiivuille leivän päälle ja salaattiin aina, kun haluat herkutella ja saada itsestäsi irti hieman enemmän!
Kuuntele itseäsi!
Yrttien avulla meistä ei ole tarkoitus tehdä ikiliikkuvia duracelpupuja. Tärkeintä on aina kuunnella itseään. Sinä tiedät, mitä juuri nyt tarvitset. Lepoa ja unta tarvitaan silloin, kun väsyttää eikä sitä tule unohtaa tai sivuuttaa olankohautuksella.
Nämä ohjeet on tarkoitettu pieneen, hetkellisen väsymyksen itsehoitoon eivätkä korvaa lääkärin tai terapeutin apua silloin, kun on kyse vakavammasta uupumuksesta!
Toisinaan tarvitsemme vain pienen tuuppauksen, jolla saamme arjen asettumaan raiteilleen ja jaksamme hymyillen kohdata toisemme.
Iloista ja energistä syksyä pimeydestä huolimatta!
bloggarinne Kati
Lisää artikkeleita
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo hymyn molempien huulille. Kerron blogissa muutaman vinkin, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.
Kaalimaalta
Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.
Chilistä makua
Vanhan kansan mukaan talven selkä taittuu Heikin päivänä, tammikuun 19. päivä. Sen huomaa varsinkin siitä, että valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Pidemmät päivät ja ajoittain ilmestyvät auringonsäteet saavat viherpeukalot innokkaasti selaamaan siemenhinnastoja.