Teen päivä!

Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.

Yrttitee on harhaanjohtava nimitys, koska kotimainen yrttitee ei tietenkään sisällä aitoa teen lehteä. Kansan syvissä riveissä yrteistä haudutettua juomaa kutsutaan yrttiteeksi ja siksi olenkin päättänyt käyttää tätä nimitystä yrttisekoituksista, joita olen valmistanut nimenomaan juomia ajatellen.

Suomen valoisa kesä kasvattaa yrtit. Ne nousevat maasta, kun aika on sopiva. Ei auta katsoa kalenteria, ei kiirehtiä. Pitää katsoa luontoa ja tietää milloin on minkäkin yrtin aika. Milloin aromit ovat kehittyneet ja yrtti on valmis.

Yrttien keruu on luonnossa kulkemista. Yrttipoimijan pitää tuntea tienoot, josta löytää parhaimmat keruupaikat. Kerätään se minkä luonto kestää. Liikaa ei saa kerätä yhdestä paikkaa. Pitää vaihtaa paikkaa ja etsiä uusi hyvä keruualue.

Yrttitee kuivataan oikeassa lämpötilassa. Ei liian kuumassa, jolloin aromit haihtuvat ja väri muuttuu ruskeaksi, palaneeksi. Ei liioin liian kylmässä, jolloin kuivuminen kestää liian kauan. Sekin on pahaksi aromeille ja säilymiselle.

Kuivuneista yrteistä valmistetaan mieluinen sekoitus. Se voi olla rauhoittavia yrttejä iltateehen tai ruoansulatusta helpottava jälkiruokatee. Tai silkasta nautinnosta valmistettu sekoitus!

Ja vasta nyt pääsemme valmistamaan juoman! Kuumaa vettä kaadetaan yrttien päälle. Sitten odotellaan. Minuutti, jos toinenkin. Vähintään kymmenen siinä vierähtää, jotta yrttien aromi on vapautunut kunnolla.

Siinäkään ei auta kiirehtiä, se vie aikansa ja kiirehtimällähän tulee vain… tiedätte kyllä mitä!

Ja nyt tulee kikkakolmonen, jolla työpäivän teehetki sujuu hieman joutuisammin: Hauduta kerralla enemmän. Ei haittaa, vaikka yrtit jäisivät veden sekaan pidemmäksi aikaa. Yrteistä ei tulee liian kitkeriä, vaikka niitä hauduttaisi pidempään.

Tämä vahva, jäähtynyt haude on helppo saada juotavaan kuntoon: Kaada mukiin noin kolmasosa kylmää, vahvaa yrttijuomaa ja loput kuumaa vettä. Makeuta hunajalla, jos tykkäät makeasta juomasta. Se korostaa yrttien makua ja on terveellisempää kuin valkoinen sokeri.

Yrttitee juodaan hitaasti ja nauttien. Yrttitee ei ole pikainen ”pystykahvi” kiirehtiessämme askareesta toiseen. Ei, vaan se on käsien lämmittämistä kuuman mukin ympärillä, hetkessä olemista ja rentoutumista.

Parhaimmat yrttiteet nautitaan hyvän ystävän seurassa. Siinä tuoksuvan ja kuuman teen höyrytessä on hyvä rupatella maailma paremmaksi ja nauraa mahat kippurassa elämän kummallisuudelle.

Nostakaamme siis yrttiteemukimme tänään kaikille yrttiteen ystäville! ”Hölökyn kölökyn ja pitkää ikkää!”

Kati

kotimainen yrtttee saa rauhassa hautua 
1 / 1

Lisää artikkeleita