Yrttitee on harhaanjohtava nimitys, koska kotimainen yrttitee ei tietenkään sisällä aitoa teen lehteä. Kansan syvissä riveissä yrteistä haudutettua juomaa kutsutaan yrttiteeksi ja siksi olenkin päättänyt käyttää tätä nimitystä yrttisekoituksista, joita olen valmistanut nimenomaan juomia ajatellen.
Suomen valoisa kesä kasvattaa yrtit. Ne nousevat maasta, kun aika on sopiva. Ei auta katsoa kalenteria, ei kiirehtiä. Pitää katsoa luontoa ja tietää milloin on minkäkin yrtin aika. Milloin aromit ovat kehittyneet ja yrtti on valmis.
Yrttien keruu on luonnossa kulkemista. Yrttipoimijan pitää tuntea tienoot, josta löytää parhaimmat keruupaikat. Kerätään se minkä luonto kestää. Liikaa ei saa kerätä yhdestä paikkaa. Pitää vaihtaa paikkaa ja etsiä uusi hyvä keruualue.
Yrttitee kuivataan oikeassa lämpötilassa. Ei liian kuumassa, jolloin aromit haihtuvat ja väri muuttuu ruskeaksi, palaneeksi. Ei liioin liian kylmässä, jolloin kuivuminen kestää liian kauan. Sekin on pahaksi aromeille ja säilymiselle.
Kuivuneista yrteistä valmistetaan mieluinen sekoitus. Se voi olla rauhoittavia yrttejä iltateehen tai ruoansulatusta helpottava jälkiruokatee. Tai silkasta nautinnosta valmistettu sekoitus!
Ja vasta nyt pääsemme valmistamaan juoman! Kuumaa vettä kaadetaan yrttien päälle. Sitten odotellaan. Minuutti, jos toinenkin. Vähintään kymmenen siinä vierähtää, jotta yrttien aromi on vapautunut kunnolla.
Siinäkään ei auta kiirehtiä, se vie aikansa ja kiirehtimällähän tulee vain… tiedätte kyllä mitä!
Ja nyt tulee kikkakolmonen, jolla työpäivän teehetki sujuu hieman joutuisammin: Hauduta kerralla enemmän. Ei haittaa, vaikka yrtit jäisivät veden sekaan pidemmäksi aikaa. Yrteistä ei tulee liian kitkeriä, vaikka niitä hauduttaisi pidempään.
Tämä vahva, jäähtynyt haude on helppo saada juotavaan kuntoon: Kaada mukiin noin kolmasosa kylmää, vahvaa yrttijuomaa ja loput kuumaa vettä. Makeuta hunajalla, jos tykkäät makeasta juomasta. Se korostaa yrttien makua ja on terveellisempää kuin valkoinen sokeri.
Yrttitee juodaan hitaasti ja nauttien. Yrttitee ei ole pikainen ”pystykahvi” kiirehtiessämme askareesta toiseen. Ei, vaan se on käsien lämmittämistä kuuman mukin ympärillä, hetkessä olemista ja rentoutumista.
Parhaimmat yrttiteet nautitaan hyvän ystävän seurassa. Siinä tuoksuvan ja kuuman teen höyrytessä on hyvä rupatella maailma paremmaksi ja nauraa mahat kippurassa elämän kummallisuudelle.
Nostakaamme siis yrttiteemukimme tänään kaikille yrttiteen ystäville! ”Hölökyn kölökyn ja pitkää ikkää!”
Kati
Lisää artikkeleita
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo hymyn molempien huulille. Kerron blogissa muutaman vinkin, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.
Kaalimaalta
Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.
Chilistä makua
Vanhan kansan mukaan talven selkä taittuu Heikin päivänä, tammikuun 19. päivä. Sen huomaa varsinkin siitä, että valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Pidemmät päivät ja ajoittain ilmestyvät auringonsäteet saavat viherpeukalot innokkaasti selaamaan siemenhinnastoja.