tomaattichutney

Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi

Klik, klak, klok. Jäiset kirsikkatomaatit tipahtelevat iloisesti kilkahtaen kulhoon. On syksyn ensimmäinen pakkasaamu. Puutarhuri, tuo ikuinen optimisti, jätti pitkän kesän toivossa tomaatit purevan kirpakkaan hallayön armoille.

Pakkasen jäädyttämät kirsikkatomaatit saavat puutarhurin tarttumaan toimeen. Tänään on aika valmistaa hilloketta, chutneytä, kesän viimeisistä, omista tomaateista.

Puutarhuri selailee hetken aikaa erilaisia hillokereseptejä. Miettii ajatuksissaan mitä aineksia on kätevästi saatavilla ja suunnittelee samalla omaa hillokereseptiä.

Kirsikkatomaattia ja timjamia kasvihuoneesta. Molemmat pakkasen puraisemia, mutta käyttökelpoisia.

Muutama mehevä punasipuli.

Kypsät, punaiset chilit ympäri vuoden etelään suuntaavalla ikkunalla viihtyvästä chilistä kerätään keitokseen. Jamaika Bels on mukavan mieto lajike, sitä uskaltaa laittaa reilummin.

Tomaatit, sipulit ja chilit pilkotaan ja laitetaan kattilaan. Niitä on yhteensä 7 dl. Loraus öljyä, tilkka vettä ja kattila kuumenemaan. Joukkoon lisätään vielä ripaus suolaa ja 1rkl Kyllikkiä

Kyllikin salaatti- ja pitsamausteessa oregano ja timjami yhdessä ruohosipulin kanssa on mainio mausteseos kaikkiin tomaattia sisältäviin keitoksiin.

Hilloke tarvitsee makeutta ja hapokkuutta.

0,5 dl inkiväärihunajaa

1,5 dl hunajaa

2 dl punaviinietikkaa

Nyt kaikki tarvittava on kattilassa. Hilloke saa kypsyä tunnin ajan kiehuen, välillä sekoitetaan, ettei pala pohjaan.

Tällä kertaa chutney kiehui paksuksi, marmeladimaiseksi tahnaksi. Nestettä lisäämällä tai keittoaikaa vähentämällä hillokkeesta saa juoksevampaa.

Hilloke purkitetaan kuumiin, desinfioituihin tölkkeihin ja suljetaan heti puhtaalla kannella.

Chutney nautitaan lisukkeena kasvis-, kana- ja liharuokien kanssa. Voit käyttää hilloketta myös kastikkeiden ja marinadien maustamiseen. Cutney sopii myös tortillojen täytteeseen ja paahtoleivän levitteeksi.

Helppoutta rakastavalle, tulisen makean kastikkeiden ystäville Yrttiajan valikoimassa on Ryytirannan habanerokastike

Se on valmiiksi keitelty ja hauduteltu. Makukin on valmiiksi hyväksi maisteltu.

Habanerokastikkeen habanerot ovat kotimaista alkuperää, Vaalassa kasvaneita!

Purevana pakkaspäivänä puutarhuri siivoilee kasvihuoneen paleltuneet tomaattikasvustot kompostoriin. Siellä ne saavat hiljalleen maatua ja muuttua uutta elämää ylläpitäväksi muhevaksi mullaksi.

Illan pimetessä ja pakkasen purressa posket punaisiksi puutarhuri kömpii tyytyväisenä sohvan nurkkaan mukanaan kuumana höyryävä Rakkaus- yrttitee sekä kasa suolakeksejä joiden päällä on reilu siivu omien kuttujen maidosta valmistettua kutunjuustoa sekä päivällä valmistettua hilloketta. Siitäkin huolimatta, että hilloke kannattaa antaa tekeytyä viikko tai pari, jotta maut tasaantuvat.

Lisää artikkeleita