Metsien päivä

Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.

Suomalaiset ovat aina olleet metsäkansaa. Metsä on tuonut meille turvan ja suojan, ruuan ja elannon. Sitä se tuo vielä nykyäänkin monelle, mutta ikävä on huomata, että monelle metsä on täysin vieras paikka, pelottavakin. Mikäli se on näin Sinunkin kohdallasi, aloita tutustuminen pienesti ja läheltä. Ei ole merkitystä vaellatko kaukana erämaassa vai lähiluonnon valmiilla polulla.

Metsässä pysähdyt tähän hetkeen: kuuntelet puiden huminaa ja lintujen sirkutusta. Et näe kauas, joten aistisi terävöityvät kuulemaan ja aistimaan ympäröivän luonnon. Haistat raikkaat havupuut, aistit lähestyvän sateen kosteutena ilmassa. Auringonvalo siivilöityy puiden oksien lomasta luoden kauniita varjoja. Metsässä pysähdyt tähän hetkeen, hengittäen puhdasta ilmaa. Tämä on metsän salaisuus. Se salaisuus, mikä tuo terveyden ja hyvän olon. Metsä alentaa stressiä ja antaa etäisyyttä omiin arkisiin huoliin. Kokeile Sinäkin! Lähde hetkeksi metsään haistelemaan havupuun tuoksua ja ihastelemaan kaarnaisia oksistoja. Huomaat vaikutuksen heti!

Metsäretkelle pakkaa mukaasi juhlava retkieväs: Ketoleivät, joiden maku ja koostumus on täydellinen retkievääksi, sillä ne ovat niin maukkaita ja pehmeitä, että väliin ei tarvita muita lisukkeita ollenkaan. Metsän kunniaksi juomaksi valitaan Arktinen luonto -yrttitee, joka on ylistys suomen luonnolle ja metsälle. Makeaksi jälkiruokaherkuksi valitaan tietenkin Villivoiman kuusenkerkkämarmeladi!

KETOREISSARIT
1 dl mantelijauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl nokkosensiemeniä
½ dl yrttirouhetta
1 rkl chian siemeniä
1 rkl seesamin siemeniä
2 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
4-5 munaa
100 g ruokaöljyä (tai voisulaa)
1 tl suolaa
2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet tehosekoittimessa hienoksi. Vatkaa kananmunat ja lisää vesi ja öljy (jos käytät öljyn sijaan sulatettua voita, lisää voi vasta jauhoseoksen jälkeen). Lisää jauhoseos (mantelijauho, leivinjauho ja psyllium) hyvin sekoittaen. Anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään 10 min. Taputtele 8 kpl reissareita tasaiseksi pellille ja paista 200 °C:ssa 30 min.

YRTTITEEN HAUDUTUS
3 tl yrttiteerouhetta
5 dl lähes kiehuvaa vettä

kaada kuuma vesi yrttien päälle. Hauduta kannen alla 15 minuuttia. Siivilöi yrtit ja makeuta juoma halutessasi hunajalla, sillä hunaja korostaa yrttien aromia paremmin kuin sokeri.

Valitse kulkuvälineiksi lumitilanteesta riippuen sukset, lumikengät tai hyvät jalkineet. Suuntaa askeleesi lempimetsään tai valitse aivan uusi paikka, jossa et ole ennen käynyt. Kaupungeilla on paljon metsiä ja monesti myös loistavia retkipaikkoja laavuineen ja polkuineen. Niihin on helppo suunnata, mikäli ei ole oikein varma siitä, minne lähtisi.

Kulje luonnossa mielesi mukaan, ilman suunnitelmia. Pysähdy, kun näet jotain kaunista ja ihmettelemään, kun siltä tuntuu. Kuuntele miltä metsä kuulostaa. Hengitä syvään ja rentoudu.

Istahda valmiille laavulle, kaatuneen puun rungolle tai kiipeä korkeammalle sammaleisen siirtolohkareen päälle. Avaa mukaan pakatut eväät ja nauti välipala hitaasti ja kaikessa rauhassa. Lämpimänä ilmana voit ottaa vaikka pienet torkut välipalan jälkeen.

Kun tunnet saaneesi metsältä sen mitä tulit hakemaan, voit suunnata askeleesi kotiinpäin. Muista kiittää metsää mielessäsi ja lupaa palata pian uudelleen. Opettele hakemaan metsästä voimaa, koska näin voit unohtaa pikapiristeet kaupan hyllylle ja tiedät aina saavasi sen mitä menet hakemaan. Tiesitkö, että metsän vaikutus kulkee mukanasi, vaikka et enää ole metsässä. Metsällä ei myöskään ole huonoja sivuvaikutuksia, ainoastaan hyviä: kohonnut kunto ja levollinen mieli. Toisinaan myös sangollinen marjoja tai korillinen sieniä!

Joten mars, mars metsään hakemaan piristystä ja voimaa arkeesi. Terävöitä aistisi ja näe metsä puilta!

terkuin
bloggarinne Kati

Lisää artikkeleita