Tarinamme

Muistatko vielä lapsuuden värikkäät kukkakedot? Piharatamon hoitavan kosketuksen tai aurinkoiset kehäkukat? Jos äidin ryytimaan herkulliset yrtit, purjot, valkosipulit ja teeainekset yhä kutkuttavat makunystyröitäsi, jos pelkkä ajatus yrttisestä kala-ateriasta saa veden herahtamaan kielellesi, tunnet samoin kuin Yrttiajan perustajat. Mikä syntyi lapsen rakkaudesta luontoon, on jalostunut aikuisuudessa kehoa helliviksi ja makunystyröitä hiveleviksi Yrttiajan tuotteiksi viiden yrittäjänaisen vahvan osaamisen ja taidon myötä.

Viisi yrittäjää, yksi yhteinen unelma: Säilöä arktisen alueen kasvien vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit herkullisiksi ja terveellisiksi luonnontuotteiksi.

Calendan Yrttien Kati Haipuksella tuo unelma sai alkunsa jo lapsuudessa rakkaudesta luontoon, mutta lopullisen sysäyksen yrttien rikkaaseen maailmaan nuorelle puutarhurintaimelle antoi Voi Hyvin -lehden kokonaisvaltaista hyvinvointia käsittelevät artikkelit. Nykyään Kati viljelee yli kymmentä yrttilajiketta, joista tehdyt sekoitukset ovat sekä maukkaita että terveyttä tukevia. Moni huonostivoiva vatsa saakin kiittää Katin omin käsin valmistamia yrttijuomia pahimpien murahdusten vaikenemisesta.

Myös Kurkelan tilan Soila Nyman saapui yhteisen unelman äärille lapsuuden leikkien kautta; kukkakauppa leikit muuttuivat yrttitilan emännöimiseksi, se ei ollut tälle fytoterapeutille loikka eikä mikään! Kurkelan tilalla Soila valmistaa ihmisille ja eläimille voiteita, salvoja ja hoitoöljyjä, joissa käytetyt yrtit ja villiyrtit kuten mesiangervo, siankärsämö ja kehäkukka kasvavat tilan pelloilla ja pientareilla.

Kaikki polut yhteisen unelman äärille eivät kuitenkaan saaneet alkujaan lapsuudesta, vaan aikuisuuden kokemuksista. Hermoratahierojan työssään Lea “Lenkki” Keränen näki jatkuvasti huonosti hoidettuja jalkoja, mikä sai hänet kehittelemään asiakkailleen yrttipohjaisia hyvinvointituotteita. Agrologin tarkalla silmällä ja hierojan osaavilla käsillä Lenkki kerää yrtit Siikalatvan puhtaasta luonnosta, ja erityisesti merisuolapohjaiset jalkakylpysuolat ja saippuat ovat löytäneet paikkansa monen suomalaisen kodista.

       Sama halu auttaa ihmisiä arvostamaan omaa hyvinvointiaan innoitti myös hortonomi Eija Marjomaata, jonka kukkien keräilyharrastuksesta kehkeytyi vuosien saatossa ikioma yrttitarha nimeltään Ryytiranta. Syvällä maaseudun sydämessä, kauniin Oulujoen törmällä, hän tekee töitä väsymättä suomalaisten hyvinvoinnin puolesta. Eijan nokkosvedellä lannoitettu viljelymaa on täynnä valkosipulin kaltaisia herkullisia kasveja, kun taas kasvihuoneessa kasvaa tulisia chilejä, joista valmistettu chilisuola tuo sähäkkyyttä mihin tahansa ruokapöytään.

Kutsumus lisätä tietoutta luonnon antimista vaikuttaa voimakkaasti niin ikään Yrttiajan saaristolaisedustajan elämässä. Kun Aira Kurikka, VilliVoiman kantava voima, ei ole keräilemässä aineksia meren aaltojen muovaamassa Hailuodossa, hän järjestää koulutuskursseja kaikille puhtaista luonnontuotteista kiinnostuneille. Airan kuusenkerkkäsiirapit ja marjamarmeladit ovatkin vertaansa vailla, sillä hän pitää henkilökohtaisesti huolen, että jokaisessa herkussa on juuri oikeanlainen suutuntuma.

Monta eri unelmaa, mutta jokaista Yrttiajan yrittäjää yhdistää sama palava rakkaus pohjoisen luontoa kohtaan. Kutsumme sinut lämpimästi nauttimaan yhteisen unelmamme hedelmistä, jatkuvasti kasvavasta tuoteperheestä, joka tarjoaa hyvää oloa ja puhtaita makuja perinne- ja tutkittuun tietoon sekä vankkaan yrttien sekä luonnonkasvien tuntemukseen nojaten. Kun kuuma juoma odottaa ensimmäistä hörppäystä, rentouttava kylpy ensimmäistä pulahdusta tai herkkuannos ensimmäistä haukkausta, tiedät sydämessäsi aina olevan Yrttiaika.