Rakkaus-fudge

Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.

Itse innostuin fudgesta jouluna. Sain maistaa kotitekoista fudgea, joka oli aivan taivaallista! Joulun jäljiltä oli jääkaappiini vähällä unohtua kermapurkki vanhenemaan. Jotain piti keksiä sen hävittämiseksi, joten kaivoin fudgereseptit esiin ja aloin kokeilemaan.

Eri reseptejä testaamalla löytää itselleen mieluisimman koostumuksen ja niitä eri tavoin maustamalla itselleen maistuvimman herkun. Suosittelen ensimmäisten onnistuneiden fudgekokeilujen jälkeen rohkeasti kokeilemaan omia variaatioita.

Tässä fudgessa koristeena on käytetty Rakkaus- yrttiteerouhetta. Yrttiteessä on kotimaisia yrttejä ja pakastekuivattua mansikkaa, jotka tuovat fudgen pintaan mukavasti väriä, makua ja rouheutta.

Fudgen valmistuksen tärkein työkalu kattilan ja kapustan lisäksi on digitaalinen lämpömittari ja sähkövatkain. Lämpötilan vaikutus lopputulokseen on yllättävän suuri ja testaamalla löydät parhaimman.

Fudgen saloihin paremmin perehtyneet reseptiikka- ammattilaiset ovat loihtineet herkullisia ja helppoja ohjeita, joita noudattamalla onnistuu hyvin, vaikka ei olisi kovin kokenut karamellikokki.

Ensimmäinen fudgetesting onnistui yllättävän hyvin, joten seuraavaksi oli tietenkin pakko vähän sooloilla ja kokeilla onnistuisiko herkullinen toffee myös vuohen maidosta ja vaalealla siirapilla valmistettuna. Näyttihän se onnistuvan, vaikka siirappi teki fudgesta tahmeamman kuin glukoosisiirappi niin ei se kuitenkaan makua haitannut.

Tässä yksi monista perusohjeista fudgen tekoon:

3 dl hienoa sokeria
2 dl fariinisokeri
2 dl glukoosisiirappia
3 dl kuohukermaa
100 g voita
ripaus suolaa
vaniljasokeria, rouhittua suklaata, pähkinöitä tms.
koristeeksi Rakkaus yrttiteerouhetta

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokerit, voi, glukoosisiirappi ja kerma.

Kuumenna kiehuvaksi ja pienennä lämpö noin puoleen. Keitä seosta, kunnes mittari näyttää +117 astetta. Tähän kuluu aikaa noin 20 min. Vältä sekoittamasta seosta kuumennuksen aikana.

Ota kattila pois liedeltä, lisää suolaripaus suklaa- ja pähkinärouheet.

Sekoita seosta sähkövatkaimella 10 minuuttia, jonka jälkeen kaada fudgemassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele pinnalle yrttiteerouhetta.

Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja lopuksi usean tunnin ajan jääkaapissa.

Paloittele jäähtynyt fudge ja nautiskele!

Bloggarina
Kati

 

 
1 / 1

Lisää artikkeleita