Vastuu on meillä

Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.

Onneksi me Suomalaiset luonnontuottajat olemme vastuullisempaa porukkaa ja arvostamme mainettamme maailman parhaimpien luonnontuotteiden tuottajamaana niin paljon, ettei moinen törkeys olisi meillä käynyt mielessäkään. Yrittäjät, jotka suhtautuvat työhönsä palavalla intohimolla pitävät kunnia- asiana päästää käsistään ainoastaan täydellisen onnistuneita tuotteita. Vastuullisuus tuotannon onnistumisesta ja täydellisen tuotteen valmistamisesta on suuri kunnia ja arvoasia. Sitä ei euroilla ohiteta. Kehitys kehittyy ja vastuullisuustyö on ikuisuusprojekti, joka ei tule koskaan valmiiksi. Onneksi meillä yrittäjillä on Teidät! Rakkaat asiakkaamme, jotka ohjaatte meitä koko ajan vastuullisempaan tuotantoon. Ehkä jopa ihan huomaamattanne. Kiitos!

Yrttiajan arvojen maailma
Yrttiajan arvoihin kuuluvat kotimaiset yrtit ja luonnontuotteet. Arvostamme myös luomua, mutta kotimaisuus menee luomun edelle. Arvostamme Suomen luonnon puhtautta ja pohjoisen valoisaa kesää, joka kasvattaa yrttien ja marjojen vitamiinipitoisuuksia ja aromia. Arvostamme Suomalaista rehellisyyttä ja rakkautta luontoon: voimme olla varmoja, että raaka-aineemme kerätään puhtailta alueilta luontoa kunnioittaen eikä marjajauheet ole värjättyä sahanpurua. Ai miten voimme olla varmoja asiasta? Tiedämme sen siitä, että keräämme ja viljelemme pääosin kaiken käyttämämme itse, koulutamme ja opastamme poimijoita ja ostamme yrttejä ja marjoja vain luotettavilta toimijoilta. Ykkösvaatimuksemme yrteissä ja marjoissa on kotimaisuus! Tuotekehityksemme lähtee siitä ajatuksesta, että käytetään niitä kasveja mitä on runsaasti tarjolla. Jätetään harvinaisemmat kasvit rauhaan. Harvinaisten kasvien kerääminen sotii ajatusmaailmaamme vastaan ja on myös aivan järjettömän kallista puuhaa. Kun saamme pieneltä alueelta kerättyä yrttejä, joiden häviämisestä ei ole vaaraa se on hyvä juttu niin luonnon kuin lompakonkin kannalta. Meidän kaikkien olisi hyvä ottaa vastuu siitä mitä käytämme ja kulutamme: mahdollisimman lähellä tuotettu on aina paras vaihtoehto. Kukaan ei tietenkään ole kulutustottumuksiltaan täydellinen, mutta jo oman kulutuksen tiedostaminen on askel parempaan!

Puhuttelevat pakkaukset
Pakkaamisesta puhutaan paljon. On totta, että pakkauksilla on suuri vaikutus globaalissa kulutuksessa, mutta meidän pienten artesaanituottajien on hyvin vaikea vaikuttaa pakkauksiin. Käytännössä pakkaamme niihin pakkauksiin, joita pakkaustarviketukut pitävät varastoissaan. On hyvä asia, että pakkaukset puhuttavat kuluttajia. Kuluttaja on kuningas ja pakkausteollisuus kehittyy asiakkaiden vaatimuksia vastaavaksi. Pakkauksia kehitetään koko ajan ympäristöystävällisempään suuntaan ja pikkuhiljaa näitä ekopakkauksia tulee pientenkin yrittäjien saataville. Ainakin jollakin aikavälillä. Me emme pysty pakkauksiin laittamaan palautuspanttia, siksi on tärkeää kuluttajan ottaa kierrätys haltuun ja toimittaa pakkaukset oikeisiin kierrätyslokeroihin.

Liika on liikaa
Suurimpia ympäristön kannalta tehtäviä toimenpiteitä pienillä yrityksillä on tuotannon sopeuttaminen kysyntään. Etenkin luonnontuotealalla tarvitsisimme kristallipallon ja tähdistä lukijoita, jotta osaisimme lyhyen kesämme aikana kerätä oikean määrän yrttejä, marjoa ja muita luonnontuotteita.Ylimitoitettu tuotanto on typerää. Se kuluttaa rahaa, aikaa ja luonnonvaroja aivan turhaan. Oikea tuotantomäärä vastaamaan kulutusta on haastavaa ja samalla yksi tärkeimmistä tehtävistämme vastuullisina tuottajina ja yrittäjinä.Yrttiaika valmistaa ja pakkaa tuotteita pienissä erissä, jotta turhalta ylituotannolta vältyttäisiin. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista ja arviot kulutuksesta menevät pieleen, mutta tästäkin on syytä ottaa oppia ja miettiä tulevaisuuden tuotantotapoja ja -määriä tarkemmin.

Mitä Sinä, minä ja jokainen voi tehdä?
Tarkistetaan maustekaappimme sisältö ja nostetaan vanhimmat mausteet hyllyn etuosaan. Käytetään ne pois ensin. Seuraavan kerran maustehankintoja tehdessäsi, kun kätesi on ottamassa automaatio- ohjauksella totutun maustepurkin kaupan hyllyltä niin pysähdy ja mieti:1. A saisiko tätä maustetta kotimaisena? 2.B Mitä mausteseos sisältää? Mikäli tuoteluettelo sisältää enemmän teollisia aromeja ym. lisäaineita kuin aitoja maustekasveja suosittelen jättämään kyseisen purkin kaupan hyllylle. Kotimaisia vaihtoehtoja moniin eri makutottumuksiin löytyy Yrttiajan verkkokaupasta: on tulista chilimaustetta (ja kyllä vain, chilimmekin on kotimaista, Vaalassa viljeltyä!) ja valmiiksi mietittyjä yrttimaustesekoituksia. Kevään aikana verkkokauppamme valikoima kasvaa pusseihin pakattujen yrttimausteiden osalta. Seuraahan sivujamme niin pääset ensimmäisten joukossa niitä kokeilemaan!

Normaalioloissa pääsemme tapaamaan ja kuuntelemaan ajatuksianne messuilla ja muissa tapahtumissa. Nyt, kun se ei ole mahdollista on entistäkin tärkeämpää kuulla ajatuksiasi ja mielipiteitäsi! Ne ovat meille todella tärkeitä! Voit jättää viestisi verkkokaupan kautta tai ottaa yhteyttä facebookin, instagramin ja sähköpostin välityksellä. Tammikuu lähestyy loppuaan ja vaikka valo lisääntyykin, on meillä vielä monta talvista viikkoa edessä. Nautitaan Suomen talvesta sen kaikissa olomuodoissaan
loskansohjosta paukkuviin pakkasiin!

terkuin Kati

 
1 / 1

Lisää artikkeleita