Lipstikka ja muut keittomausteet

Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.

 

Einesteollisuus on opettanut ja koukuttanut meidät himoitsemaan rasvaa ja suolaa sekä maustesekoituksien täyteaineita.

Valitsemalla valmiin sijasta itse tekemisen, tiedät mitä ruokasi sisältää. Opit tietämään miltä aito ruoka maistuu ja opit maustamaan eri ruokia korostamalla niiden omaa makua ja luonnetta. Valitsemalla itse mausteet ruokiin saat aitoja makuja ja ennen kaikkea saat makuja, josta pidät!

Moni luulee, että keittojen pakollinen mauste on liemikuutio tai fondie. Näinhän asia ei suinkaan ole! Keittojen pakollinen mauste on se, josta itse pidät ja joka tuo makua ja täyteläisyyttä ruokaan. Suurin ongelma keittojen, etenkin kasviskeittojen, kanssa on se, että pelkäämme niiden jäävän vetisen makuiseksi. Siksi helposti tartumme liemikuutioihin, jotka sisältävät aika paljon turhaa rasvaa, suolaa ja lisäaineita. Ne peittävät kyllä vetisen maun, mutta ruuan omaa makua niillä ei korosteta.

Yrteillä valmista helposti herkullisen keittoliemen. Parasta siinä on se, että saat itse päättää paljonko laitat mitäkin yrttiä, tuleeko siihen suolaa lainkaan vai kaipaammeko tällä kertaa chilin tulisuutta liemimausteeseen. Tiedän, että pienen alun harjoittelun myötä opit mestariksi ruokien maustamisen saralla. Jokaisella meistä on oma makumme ja itse maustamalla saat sitä mistä Sinä ja perheesi pidätte. Kokeile siis rohkeasti. Silläkin uhalla, että toisinaan makuelämys voi olla kauniisti sanottuna mielenkiintoinen. Yksi pilalle maustettu ateria ei maata kaada ja virheistä oppii parhaiten.

Tein muutaman keittoihin soveltuvan liemireseptin. Näistä on helppo lähteä kokeilemaan. Näitä on myös helppo muokata omien mieltymysten mukaan. Resepteissä on käytetty kuivattuja yrttejä. Niitä löydät mm Yrttiajan verkkokaupasta.

Muista laittaa mausteet jo heti ruuanlaiton alkuvaiheessa. Ne saavat kiehua noin 10 minuuttia, jotta yrtit ehtivät maustaa liemen samalla, kun muut raaka- aineet kypsyvät.

Ole itsellesi ja perheellesi armollinen ja anna aikaa totutella uusiin makuihin. Aloita keittomausteiden käyttö liemikuutioiden rinnalla. Vähennä keitto kerrallaan teollisten mausteiden käyttö ja lisää yrttejä, chiliä tai mitä milloinkin kaipaatkaan.

 

Keittoliemi kasviksille 

1litra vettä, maustetaan lipstikalla, ruohosipulilla ja väinönputkella. Kutakin yrttiä 1rkl. Suolaa 0,5- 1tl riippuen miten voimakassuolaisen keitosta haluaa.

lipstikkaliemi

Litraan vettä lisätään lipstikkaa 1rkl ja suolaa 0,5tl.

Tulinen keittoliemi  

Litraan vettä lisätään lipstikkaa 1 rkl ja chilisuolaa sen mukaan miten tulisen liemestä haluaa.

 

tuoreyrtit liemimausteena

Keittoliemi tuoreista yrteistä on myös mitä mainioin tapa maustaa liemiä ja keittoja.

Mikäli et viitsi silputa yrttejä voi tuoreyrtit laittaa kokonaisina kattilaan ja poistaa ne ennen tarjoilua.

Tuoreyrtit opastetaan laittamaan vasta ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa, mutta oma kokemukseni on, että liemimausteet voi laittaa jo samalla, kun nostaa kattilan liedelle kiehumaan. Näin saa keitto parhaiten makua.

Hienompi versio tästä on ranskalaisen keittiön maustekimput, jotka sidotaan narulla kimpuksi ja laitetaan keittoon makua tuomaan. Se on helppo poistaa, kun kaikki yrtit on samassa nipussa narulla sidottuna.

 

Mitä yrttejä Sinä käytät liemimausteena? Tule kommentoimaan yrttikokemuksistasi Yrttiajan facebookiin ja instagramiin.

 

 

Lisää artikkeleita