Einesteollisuus on opettanut ja koukuttanut meidät himoitsemaan rasvaa ja suolaa sekä maustesekoituksien täyteaineita.
Valitsemalla valmiin sijasta itse tekemisen, tiedät mitä ruokasi sisältää. Opit tietämään miltä aito ruoka maistuu ja opit maustamaan eri ruokia korostamalla niiden omaa makua ja luonnetta. Valitsemalla itse mausteet ruokiin saat aitoja makuja ja ennen kaikkea saat makuja, josta pidät!
Moni luulee, että keittojen pakollinen mauste on liemikuutio tai fondie. Näinhän asia ei suinkaan ole! Keittojen pakollinen mauste on se, josta itse pidät ja joka tuo makua ja täyteläisyyttä ruokaan. Suurin ongelma keittojen, etenkin kasviskeittojen, kanssa on se, että pelkäämme niiden jäävän vetisen makuiseksi. Siksi helposti tartumme liemikuutioihin, jotka sisältävät aika paljon turhaa rasvaa, suolaa ja lisäaineita. Ne peittävät kyllä vetisen maun, mutta ruuan omaa makua niillä ei korosteta.
Yrteillä valmista helposti herkullisen keittoliemen. Parasta siinä on se, että saat itse päättää paljonko laitat mitäkin yrttiä, tuleeko siihen suolaa lainkaan vai kaipaammeko tällä kertaa chilin tulisuutta liemimausteeseen. Tiedän, että pienen alun harjoittelun myötä opit mestariksi ruokien maustamisen saralla. Jokaisella meistä on oma makumme ja itse maustamalla saat sitä mistä Sinä ja perheesi pidätte. Kokeile siis rohkeasti. Silläkin uhalla, että toisinaan makuelämys voi olla kauniisti sanottuna mielenkiintoinen. Yksi pilalle maustettu ateria ei maata kaada ja virheistä oppii parhaiten.
Tein muutaman keittoihin soveltuvan liemireseptin. Näistä on helppo lähteä kokeilemaan. Näitä on myös helppo muokata omien mieltymysten mukaan. Resepteissä on käytetty kuivattuja yrttejä. Niitä löydät mm Yrttiajan verkkokaupasta.
Muista laittaa mausteet jo heti ruuanlaiton alkuvaiheessa. Ne saavat kiehua noin 10 minuuttia, jotta yrtit ehtivät maustaa liemen samalla, kun muut raaka- aineet kypsyvät.
Ole itsellesi ja perheellesi armollinen ja anna aikaa totutella uusiin makuihin. Aloita keittomausteiden käyttö liemikuutioiden rinnalla. Vähennä keitto kerrallaan teollisten mausteiden käyttö ja lisää yrttejä, chiliä tai mitä milloinkin kaipaatkaan.
Keittoliemi kasviksille
1litra vettä, maustetaan lipstikalla, ruohosipulilla ja väinönputkella. Kutakin yrttiä 1rkl. Suolaa 0,5- 1tl riippuen miten voimakassuolaisen keitosta haluaa.
lipstikkaliemi
Litraan vettä lisätään lipstikkaa 1rkl ja suolaa 0,5tl.
Tulinen keittoliemi
Litraan vettä lisätään lipstikkaa 1 rkl ja chilisuolaa sen mukaan miten tulisen liemestä haluaa.
tuoreyrtit liemimausteena
Keittoliemi tuoreista yrteistä on myös mitä mainioin tapa maustaa liemiä ja keittoja.
Mikäli et viitsi silputa yrttejä voi tuoreyrtit laittaa kokonaisina kattilaan ja poistaa ne ennen tarjoilua.
Tuoreyrtit opastetaan laittamaan vasta ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa, mutta oma kokemukseni on, että liemimausteet voi laittaa jo samalla, kun nostaa kattilan liedelle kiehumaan. Näin saa keitto parhaiten makua.
Hienompi versio tästä on ranskalaisen keittiön maustekimput, jotka sidotaan narulla kimpuksi ja laitetaan keittoon makua tuomaan. Se on helppo poistaa, kun kaikki yrtit on samassa nipussa narulla sidottuna.
Mitä yrttejä Sinä käytät liemimausteena? Tule kommentoimaan yrttikokemuksistasi Yrttiajan facebookiin ja instagramiin.
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.