Yrttitee on harhaanjohtava nimitys, koska kotimainen yrttitee ei tietenkään sisällä aitoa teen lehteä. Kansan syvissä riveissä yrteistä haudutettua juomaa kutsutaan yrttiteeksi ja siksi olenkin päättänyt käyttää tätä nimitystä yrttisekoituksista, joita olen valmistanut nimenomaan juomia ajatellen.
Suomen valoisa kesä kasvattaa yrtit. Ne nousevat maasta, kun aika on sopiva. Ei auta katsoa kalenteria, ei kiirehtiä. Pitää katsoa luontoa ja tietää milloin on minkäkin yrtin aika. Milloin aromit ovat kehittyneet ja yrtti on valmis.
Yrttien keruu on luonnossa kulkemista. Yrttipoimijan pitää tuntea tienoot, josta löytää parhaimmat keruupaikat. Kerätään se minkä luonto kestää. Liikaa ei saa kerätä yhdestä paikkaa. Pitää vaihtaa paikkaa ja etsiä uusi hyvä keruualue.
Yrttitee kuivataan oikeassa lämpötilassa. Ei liian kuumassa, jolloin aromit haihtuvat ja väri muuttuu ruskeaksi, palaneeksi. Ei liioin liian kylmässä, jolloin kuivuminen kestää liian kauan. Sekin on pahaksi aromeille ja säilymiselle.
Kuivuneista yrteistä valmistetaan mieluinen sekoitus. Se voi olla rauhoittavia yrttejä iltateehen tai ruoansulatusta helpottava jälkiruokatee. Tai silkasta nautinnosta valmistettu sekoitus!
Ja vasta nyt pääsemme valmistamaan juoman! Kuumaa vettä kaadetaan yrttien päälle. Sitten odotellaan. Minuutti, jos toinenkin. Vähintään kymmenen siinä vierähtää, jotta yrttien aromi on vapautunut kunnolla.
Siinäkään ei auta kiirehtiä, se vie aikansa ja kiirehtimällähän tulee vain… tiedätte kyllä mitä!
Ja nyt tulee kikkakolmonen, jolla työpäivän teehetki sujuu hieman joutuisammin: Hauduta kerralla enemmän. Ei haittaa, vaikka yrtit jäisivät veden sekaan pidemmäksi aikaa. Yrteistä ei tulee liian kitkeriä, vaikka niitä hauduttaisi pidempään.
Tämä vahva, jäähtynyt haude on helppo saada juotavaan kuntoon: Kaada mukiin noin kolmasosa kylmää, vahvaa yrttijuomaa ja loput kuumaa vettä. Makeuta hunajalla, jos tykkäät makeasta juomasta. Se korostaa yrttien makua ja on terveellisempää kuin valkoinen sokeri.
Yrttitee juodaan hitaasti ja nauttien. Yrttitee ei ole pikainen ”pystykahvi” kiirehtiessämme askareesta toiseen. Ei, vaan se on käsien lämmittämistä kuuman mukin ympärillä, hetkessä olemista ja rentoutumista.
Parhaimmat yrttiteet nautitaan hyvän ystävän seurassa. Siinä tuoksuvan ja kuuman teen höyrytessä on hyvä rupatella maailma paremmaksi ja nauraa mahat kippurassa elämän kummallisuudelle.
Nostakaamme siis yrttiteemukimme tänään kaikille yrttiteen ystäville! ”Hölökyn kölökyn ja pitkää ikkää!”
Kati
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.