Kuusi on ansainnut paikkansa joulunvietossa. Luontomme on täynnä monipuolisia kasveja, mutta harva niistä on kuusen veroinen.
Keväiset kerkät
Keväällä nuoret, pehmeät kuusenkerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Niitä on mukava napsia suoraan puusta. Itse tykkään napsia toukotöiden lomassa pellonlaidalta muutaman kerkän, kun väsymys alkaa painamaan ja kaipaan pientä piristystä.
Kuusenkerkistä valmistuu myös makeat Kuusenkerkkäsiirappi ja Lentsun lempisiirappi. Ne tuovat helpotusta kurkkukipuun, mutta sopivat hyvin myös ruokien ja juomien maustamiseen. Kokeile kuusenkerkkäsiirappia kaalikääryleiden päälle tai Lentsun lempisiirappia kasviksien kera.
Oletko jo maistanut Yrttiajan omia ”vihreitä kuulia”, Villivoiman kuusenkerkkämarmeladia? Siinä on kuusenkerkkä jauhettu makeismassaan ja se tuo aivan erityisen suutuntuman makeiseen.
Parantava pihka
Kautta aikojen olemme myös osanneet käyttää kuusen pihkaa ihon ja haavojen hoidossa. Yrttiajan pihkavoiteessa on pihkan lisäksi ratamouutetta, joka lisää voiteen tehoa haavojen ja iho-ongelmien paranemisessa.
Sivele Ratamo-pihkavoidetta pienille iho-ongelmille, kutiseville näppylöille, pieniin palovammoihin ja kesällä itikoiden kutiaviin puremiin ja ampiaisen polttaviin pistoihin. Ratamo- pihkavoide kuuluu jokaisen lääkekaapin ja luonnossa kulkijan varustuksiin.
Juhlitaan joulua ja kuusta
Joulu ei ole joulu ilman joulukuusta. Vuoden mittaan kuusi on ilona ja apuna monissa arjen hetkissä, siksipä kuusi on paikkansa joulupuuna ansainnut. Kuusen oksat tuovat joulun tunnelmaa myös monenlaisina koristeina perinteisistä kransseista ja köynnöksistä erilaisiin havupalloihin ja muina koristeina.
Loppiaisena kuusi puretaan koristeistaan ja sen oksille ripustetut suklaiset herkut syödään pois (mikäli niitä ei ole jo joulun aikaan yksitellen käyty puusta kähveltämässä).
Joulukuusen kunniakas loppu
Viimeisen kunniatehtävän ja ilon aiheen kuusi tuo vuohillemme, joille joulukuusen piikikkäät oksat tuovat talvella toivottua tuoretta herkuteltavaa.
Kuusen kuori maistuu myös hyvin ja vuohista sitä on kiva repiä ja nyhtää hampailla irti rungosta. Kuusenoksia on entisaikaan tuotu karjalle vitamiinilisäksi talvisaikaan, jolloin tuoreesta rehusta on ollut pula eikä nykyaikaisia lisävitamiini- ja kivennäisvalmisteita ole ollut tarjolla.
Luulenpa, että vuohilta kysyttäessä ei haittaisi lainkaan, vaikka laulun tavoin meillä ”ois joulu ainainen” niin mielissään ne näyttävät joka vuosi loppiaisena kuusen kimppuun hamuavan.
Yrttiajan tiimi kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille tunnelmallista joulunaikaa!
Ensi vuonna jatketaan uusin kujein.
Bloggarina
Kati
Lisää artikkeleita
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo hymyn molempien huulille. Kerron blogissa muutaman vinkin, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.
Kaalimaalta
Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.