Yrttien maailmaan perehtyessä huomaa nopeasti miten monikäyttöisiä ne ovat ja miten monella tapaa yhtä yrttilajiakin voi käyttää. Ei siis ihme, jos epätoivo hiipii puseroon ja tekee mieli luovuttaa heti kättelyssä koko touhu.
Tällä kertaa kerromme miten käyttää yrttejä ja saada ne osaksi omaa arkea. Toivon, että saat ideoita ja rohkeutta kokeilla ja ottaa yrtit osaksi elämääsi. Heti aluksi kerromme mitä ei kannata tehdä! Alla on lueteltuna muutama vinkki, jota kannattaa välttää. Älä siis tee näin, kun opettelet yrttien käyttöä!
Heti paljon ja monenlaisia!
Aloita mieluiten yhdestä yrtistä. Mieti minkälaista ruokaa teet ja valitse yrtti, joka sopii ruokiisi mitä yleensä valmistat. Mikäli haluat käyttää villiyrttiä varmista, että tunnet kyseisen yrtin ja tiedät puhtaan paikan, josta voit sitä kerätä.
Yrttejä voi käyttää muuhunkin kuin ruokiin. Ehkäpä haluaisitkin valmistaa entisaikojen tapaan maalaisromanttisen tuoksupussin vaatekaappiisi tuoksua tuomaan tai valmistaa kylpyhetkeen jalkakylvyn tuoreista yrteistä.
Yrttejä, yrttejä ja lisää yrttejä!
Yrteistä on moneksi, mutta suosittelen maltillista aloittamista. Vaikka itse olisitkin innoissasi yrttikokkaamisesta perheesi ei välttämättä rakastu uusiin makuihin yhtä innokkaasti. Lisää siis tutun pinaattikeiton joukkoon vain osa nokkosta ja liemikuution kaveriksi lipstikkaa ennen kuin kokonaan jätät liemikuutiot pois tai vaihdat pinaattikeiton nokkoskeittoon.
Otan oppia vanhoista yrttikirjoista
Entisaikaan osattiin käyttää yrttejä ja vanhoja yrttikirjoja on mielenkiintoista lukea. Käytännön oppia kannattaa kuitenkin lukea uusimmista yrttioppaista, joissa on viimeisimmät tiedot. Ennen vanhaan on käytetty paljon myös yrttejä, jotka nykytietämyksen mukaan saattavat olla haitallisia.
Lempeästi, vähän kerrallaan opetellessa ja tutustuessa yrttien maku ja luonne tulevat tutuiksi. Voit rauhassa miettiä mihin ruokiisi voisit mitäkin yrttiä käyttää ja miten.
Helppoa yrttien käytön aloitus on salaateista. Vihreän salaatin joukkoon pieneksi silpuksi silputtu yrtti tuo mukavan makulisän ja on helposti lähestyttävässä muodossa.
Aamiaisvoileivän päälle tomaattisiivu, silputtua yrttiä ja ripaus suolaa!
Tavanomaiseen teehen verrattuna yrttitee (tai oikeastaan se on yrttihauduke) saattaa maistua omituiselta. Tutustu yrttijuomiin sekoittamalla tavanomaisen teen joukkoon yrttejä. Minttu on tutuimmasta päästä, mutta voit kokeilla muitakin yrttejä esim. timjamia. Kesäaikaan yrttiteen voit hauduttaa tuoreesta yrtin oksasta. Laita oksa kuppiisi ja anna teen maustua sen aikaa, kun odottelet juoman jäähtymistä juomakelpoiseksi.
Viljellyistä yrteistä esimerkiksi basilikalla ja mintulla on hyvinkin erimakuisia lajeja. Niiden makuvivahteisiin tutustuminen saa arkisenkin ruoanlaiton muistuttamaan seikkailua!
Bloggarina
Kati
Lisää artikkeleita
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo hymyn molempien huulille. Kerron blogissa muutaman vinkin, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.
Kaalimaalta
Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.