Miten käyttää yrttejä?

Trendikkäät mausteyrtit ja tuttuakin tutummat rikkaruohot, villiyrttimme ja superfoodimme ovat viime vuosina olleet todellisia superjulkkiksia. Toivottavasti ne myös jäävät vakituiseksi seuralaisesi arkipäiviämme rikastuttamaan ja ruokavaliotamme monipuolistamaan.

Yrttien maailmaan perehtyessä huomaa nopeasti miten monikäyttöisiä ne ovat ja miten monella tapaa yhtä yrttilajiakin voi käyttää. Ei siis ihme, jos epätoivo hiipii puseroon ja tekee mieli luovuttaa heti kättelyssä koko touhu.

Tällä kertaa kerromme miten käyttää yrttejä ja saada ne osaksi omaa arkea. Toivon, että saat ideoita ja rohkeutta kokeilla ja ottaa yrtit osaksi elämääsi. Heti aluksi kerromme mitä ei kannata tehdä! Alla on lueteltuna muutama vinkki, jota kannattaa välttää. Älä siis tee näin, kun opettelet yrttien käyttöä!

Heti paljon ja monenlaisia!
Aloita mieluiten yhdestä yrtistä. Mieti minkälaista ruokaa teet ja valitse yrtti, joka sopii ruokiisi mitä yleensä valmistat. Mikäli haluat käyttää villiyrttiä varmista, että tunnet kyseisen yrtin ja tiedät puhtaan paikan, josta voit sitä kerätä.

Yrttejä voi käyttää muuhunkin kuin ruokiin. Ehkäpä haluaisitkin valmistaa entisaikojen tapaan maalaisromanttisen tuoksupussin vaatekaappiisi tuoksua tuomaan tai valmistaa kylpyhetkeen jalkakylvyn tuoreista yrteistä.

Yrttejä, yrttejä ja lisää yrttejä!
Yrteistä on moneksi, mutta suosittelen maltillista aloittamista. Vaikka itse olisitkin innoissasi yrttikokkaamisesta perheesi ei välttämättä rakastu uusiin makuihin yhtä innokkaasti. Lisää siis tutun pinaattikeiton joukkoon vain osa nokkosta ja liemikuution kaveriksi lipstikkaa ennen kuin kokonaan jätät liemikuutiot pois tai vaihdat pinaattikeiton nokkoskeittoon.

Otan oppia vanhoista yrttikirjoista
Entisaikaan osattiin käyttää yrttejä ja vanhoja yrttikirjoja on mielenkiintoista lukea. Käytännön oppia kannattaa kuitenkin lukea uusimmista yrttioppaista, joissa on viimeisimmät tiedot. Ennen vanhaan on käytetty paljon myös yrttejä, jotka nykytietämyksen mukaan saattavat olla haitallisia.

Lempeästi, vähän kerrallaan opetellessa ja tutustuessa yrttien maku ja luonne tulevat tutuiksi. Voit rauhassa miettiä mihin ruokiisi voisit mitäkin yrttiä käyttää ja miten.

Helppoa yrttien käytön aloitus on salaateista. Vihreän salaatin joukkoon pieneksi silpuksi silputtu yrtti tuo mukavan makulisän ja on helposti lähestyttävässä muodossa.

Aamiaisvoileivän päälle tomaattisiivu, silputtua yrttiä ja ripaus suolaa!

Tavanomaiseen teehen verrattuna yrttitee (tai oikeastaan se on yrttihauduke) saattaa maistua omituiselta. Tutustu yrttijuomiin sekoittamalla tavanomaisen teen joukkoon yrttejä. Minttu on tutuimmasta päästä, mutta voit kokeilla muitakin yrttejä esim. timjamia. Kesäaikaan yrttiteen voit hauduttaa tuoreesta yrtin oksasta. Laita oksa kuppiisi ja anna teen maustua sen aikaa, kun odottelet juoman jäähtymistä juomakelpoiseksi.

Viljellyistä yrteistä esimerkiksi basilikalla ja mintulla on hyvinkin erimakuisia lajeja. Niiden makuvivahteisiin tutustuminen saa arkisenkin ruoanlaiton muistuttamaan seikkailua!

Bloggarina
Kati

 
1 / 1

Lisää artikkeleita