Maitohorsma

Suomen luonto on ruoka-aarteita pullollaan. Monet hienoista villiyrteistämme ovat niin tavallisia, ettemme osaa niitä superfooodina ajatella. Yksi näistä tutuista piennarkasveista on keskikesällä leimuavan punaisena kukkiva rakas rentunruusumme, maitohorsma.

Vuoden 2019 villiyrtti
Arktiset Aromit ry valitsee vuosittain vuoden villiyrtin. Vuonna 2019 arvon sai maitohorsma. Onneksi olkoon! Toivokaamme tämän tittelin myötä suurempaa arvostusta ja runsaampaa käyttöä tälle tutulle, rakkaalle rikkaruohollemme.

Mieto mutta niin terveellinen
Mietona yrttinä maitohorsma on yksi turvallisimmista yrteistä. Se sopii niin odottaville ja imettäville äideille, kuin pienille lapsillekin. Lempeän maun ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Maitohorsma on täynnä terveyttä edistäviä aineita ja yhdisteitä. Maitohorsmalla ei tunneta haittavaikutuksia, joten sitä voi käyttää säännöllisesti pidempiäkin aikoja.

Koko kasvi on antioksidanttista, eniten antioksidantteja on kuitenkin maitohorsman lehdissä. Maitohorsma alentaa LDL-kolesterolia ja kontrolloi verensokeriarvoja. (Lainaus Sinikka Piipon kirjasta Villivihannekset).

Maitohorsma on tunnettu miesten yrttinä, sillä se helpottaa eturauhasvaivoja. Monipuolinen maitohorsma saattaa helpottaa ripulin oireita ja maitohorsmateetä suositellaan juotava ennen matkaa ehkäisemään matkaripulia.

Monipuolinen villiyrtti keittiössä
Kevään tullen maitohorsman nuoret versot nostavat päätään ja silloin on versojen keruuaika. Maitohorsmaa onkin sanottu pohjolan parsaksi, sillä sen nuoret versot voi valmistaa samoin kuin parsan, eli miedossa suolavedessä keitetään muutama minuutti. Horsman versot voi myös paistaa pannulla voin kera nopeasti rapsakkaasi lisukkeeksi.

Maitohorsman juuretkin ovat käyttökelpoisia. Itse en ole vielä ehtinyt kokeilemaan niiden käyttöä, mutta ehkäpä ensi keväänä innostun kuivattamaan ja jauhamaan niitä kahvinkorvikkeeksi tai leipätaikinaan jauhoja parantamaan. Juuret kerätään aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.

Maitohorsman tuoreet lehdet sopivat silputtuna salaatin joukkoon ja kukista valmistuu ihanan värisiä juomia sekä erilaisten leivonnaisten koristeita.

Parhaimpia teeaineksia
Venäjällä maitohorsma on tunnettu ja paljon käytetty teeaines. Sitä pidetään parhaana teen jatkeena. Yrttiteen aineeksi sopii hyvin myös keskikesällä poimitut lehdet. Meillä onkin tapana kerätä kukat ja lehdet samaan aikaan, sillä mielestäni täysin kehittyneet keskikesän horsmanlehdet ovat teeaineksiin parhaimmat.

Miedonmakuisena maitohorsmaa voi lisätä kuivattuna viherjauheisiin ja salaatinkastikkeisiin, teeaineksiin ja yrttisekoituksiin. Esimerkiksi tähän talviseen kaalisalaattiin voi tuoda lisää terveellisyyttä ripauksella kuivattuja horsmanlehtiä.

Talvinen kaalisalaatti
Tämä ei ole kaikkein keveimmästä päästä salaatteja, mutta herkullista kuin mikä ja ihanaa vaikka leivän päällä! Majoneesin ansiosta et muuta leivänpäällistä tarvitsekaan.

Suikaloi keräkaalista esim. juustohöylällä ohuen ohuita siivuja. Raasta porkkana tai pari. Silppua sipuli hienoksi ja paloittele appelsiinia tai ananaspaloja pienen pieniksi paloiksi. Herneitäkin voit heitellä joukkoon tai jotain muuta herkkujasi.

Ripottele vielä reilulla kädellä kuivattuja yrttejä esim. maitohorsmaa, nokkosta, Väinön voimajauhetta tai vaikkapa Tyynen mielitee- yrttiteetä hienoksi jauhettuna vihannesten joukkoon.

Sekoita ainekset keskenään. Valmista majoneesi ja lisää se vihannessekoitukseen.

Helppo ja nopea majoneesi
Löysin tämän helpon ja varman pikamajoneesin valmistusohjeen netistä. Täydellinen majoneesi ohje meille, jotka kammoamme majoneesin juoksettumista.

Laita ainekset astiaan. Upota sauvavatkain pohjaan ja käynnistä. Anna ainesten sekoittua tasaiseksi majoneesiksi. Tarkista maku ja lisää suola, sokeria tai muita mausteita mielesi mukaan.

1 muna
0,5 tl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria
2 dl mietoa oliiviöljyä tai auringonkukkaöljyä

Bloggari
Kati

 
1 / 2
 
2 / 2

Lisää artikkeleita