Kuusenkerkkä
Kuusenkerkän poiminta-aika on Juhannukseen asti täällä pohjoisessa, mutta osa on näin puolen kuun aikaan jo mennyt yli, varjoisimmilta paikoilta sitä on vielä poimittavissa. Kerkkä on parhaimmillaan silloin, kun se on vaalean vihreä ja pehmeä sekä suutuntuma vielä hyvä – ei pistele suussa. Poimintaan tarvitaan aina maanomistajalta lupa.
Kuusenkerkässä on paljon hyviä vaikuttavia ainesosia. Ne sisältävät antidioksidanttisesti vaikuttavia aineita flavonoideja, kalsiumia, mangnesiumia, C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta kaliumia.
– flavonoidi on antidioksidantti, joka suojaa kehoa vapailta happiradikaaleilta.
– vapaa happiradikaali muodostuu pienestä osasta happea, joka aiheuttaa hapetusstressiä ja näinollen vanhentaa elimistöä.
Kuusenkerkkä vaikuttaa yleiskuntoa kohentavasti, suojaa kevätväsymykseltä, puhdistava, virkistävä ja elinvoimaa antava rohto. Kuusen lignaanit suojaavat sairauksilta.
Ei pidä käyttää, jos sairastaa astmaa tai hinkuyskää. Kuusi voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
Nokkonen
Nokkonen on myös upea lahja ihmiskunnalle. Toukokuussa voi poimia koko verson syötäväksi, kun pituus on noin 10 cm. Myöhemmin hyväkuntoiset yläpuolen lehdet kukintaan asti. Elokuun lopulla kerätään siemennorkot ja kasvin lakastumisen jälkeen kaivetaan juuret. Kolmen aurinkoisen päivän jälkeen nokkosessa on vähiten nitraatteja. Ryöppäys: noin puoli minuuttia kiehuvassa vedessä käyttäminen vähentää nitraatteja ja tuhoaa poltinkarvat. Säilöntä ryöpytyksen (hiukan suolaa) jälkeen pakastus tai kuivaaminen, väri pysyy vihreänä kuivauksen jälkeen, jos ryöppää miedossa suolavedessä.
HUOM! Jos niität yrttiviljelmää käsin tai sähkökäyttöisellä leikkurilla, voit saada samasta paikasta jopa kolme satoa kesän aikana.
Nokkosen vaikuttavat aineita on paljon, tässä joitakin niistä, eli flavonoideja, vitamiineja, mineraaleja, öljyä, proteiinia, hivenaineita, rautaa, kalsiumia, piitä, seleeniä, sinkkiä ja kromia. Poistaa nestettä ja lisää virtsantuotantoa: kihti, turvotus, iskias, virtsatientulehdus ja reuma. Estää eturauhasen liikakasvua. Tasoittaa verenpainetta (jos verenpainelääkkeet, voi haitata lääkkeen imeytymistä), alentaa verensokeria. Lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää: anemia, verisairaudet. Edistää ruoansulatusta; suolistovaivat, ripuli, ummetus, peräpukamat, mahahaava, maksa- ja sappivaivat. Nokkosen nauttiminen torjuu allergisia reaktioita. Lisää ihon pintaverenkiertoa (ulkoisesti): kaljuuntuminen, hilse, ihottumat, mustelmat, liiallinen hikoilu.
Ei alle vuoden ikäisille. Ei pidä kerätä komposteista, eikä ulkohuussin ja navetan läheisyydestä. Ei pidä käyttää, jos sairastaa munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa.
Nokkosnäkkäri
2 dl maissijauhoa tms jauhoa
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1,5 dl kuivattua nokkosta tai/osittain kuivattua siankärsämöä, apilankukkaa jne
0,5 dl kaurahiutaleita
¾ dl rypsi-tai oliiviöljyä
0,5 tl Ryytirannan yrttisuolaa
2 dl kiehuvaa vettä
pinnalle: seesaminsiemeniä
Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 150 asteisessa uunissa 45-50 minuuttia. Jäähdytä ja murra sopiviksi paloiksi.
Kuusenkerkkäpesto
1 dl tuoreita tai pakastettuja kerkkiä
1 dl raastettua mustaleimaemmentalia tai parmesaanijuustoa.
1 dl pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä.
2 valkosipulinkynttä
1 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä tai oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippurirouhetta
Paahda siemenet pannulla. Paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna huuhdellut ja valutetut kuusenkerkät, siemenet ja valkosipulit blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää tahnaan juustoraaste ja sitruunamehu sekä valuta joukkoon öljy ohuena nauhana. Tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria oman mielesi mukaan.
Antoisaa alkukesää kaikille
Aira
Lähteet: Enkovaara, A-L.2002:Lääkekasvit & Rohdostuotteet. WSOY, Porvoo. Kress.H.2001. 2010; Hanhikista kissanminttuun. Käytännön lääkekasvit. Tammerprint Oy. Tampere.
Lisää artikkeleita
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.