Luonnon superfoodit

Oletko maistanut nokkosesta tehtyä näkkäriä tai kuusenkerkkäpestoa? Kuusenkerkkä ja nokkonen ovat meidän superfoodeja. Kuusenkerkkä on poimittavissa alkukesästä ja nokkosta voi poimia pitkin kesää. Ne molemmat sisältävät runsaasti keholle tärkeitä flavonoideja, vitamiineja ja hivenaineita.

Kuusenkerkkä
Kuusenkerkän poiminta-aika on Juhannukseen asti täällä pohjoisessa, mutta osa on näin puolen kuun aikaan jo mennyt yli, varjoisimmilta paikoilta sitä on vielä poimittavissa. Kerkkä on parhaimmillaan silloin, kun se on vaalean vihreä ja pehmeä sekä suutuntuma vielä hyvä – ei pistele suussa. Poimintaan tarvitaan aina maanomistajalta lupa.

Kuusenkerkässä on paljon hyviä vaikuttavia ainesosia. Ne sisältävät antidioksidanttisesti vaikuttavia aineita flavonoideja, kalsiumia, mangnesiumia, C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta kaliumia.

– flavonoidi on antidioksidantti, joka suojaa kehoa vapailta happiradikaaleilta.
– vapaa happiradikaali muodostuu pienestä osasta happea, joka aiheuttaa hapetusstressiä ja näinollen vanhentaa elimistöä.

Kuusenkerkkä vaikuttaa yleiskuntoa kohentavasti, suojaa kevätväsymykseltä, puhdistava, virkistävä ja elinvoimaa antava rohto. Kuusen lignaanit suojaavat sairauksilta.

Ei pidä käyttää, jos sairastaa astmaa tai hinkuyskää. Kuusi voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Nokkonen
Nokkonen on myös upea lahja ihmiskunnalle. Toukokuussa voi poimia koko verson syötäväksi, kun pituus on noin 10 cm. Myöhemmin hyväkuntoiset yläpuolen lehdet kukintaan asti. Elokuun lopulla kerätään siemennorkot ja kasvin lakastumisen jälkeen kaivetaan juuret. Kolmen aurinkoisen päivän jälkeen nokkosessa on vähiten nitraatteja. Ryöppäys: noin puoli minuuttia kiehuvassa vedessä käyttäminen vähentää nitraatteja ja tuhoaa poltinkarvat. Säilöntä ryöpytyksen (hiukan suolaa) jälkeen pakastus tai kuivaaminen, väri pysyy vihreänä kuivauksen jälkeen, jos ryöppää miedossa suolavedessä.

HUOM! Jos niität yrttiviljelmää käsin tai sähkökäyttöisellä leikkurilla, voit saada samasta paikasta jopa kolme satoa kesän aikana.

Nokkosen vaikuttavat aineita on paljon, tässä joitakin niistä, eli flavonoideja, vitamiineja, mineraaleja, öljyä, proteiinia, hivenaineita, rautaa, kalsiumia, piitä, seleeniä, sinkkiä ja kromia. Poistaa nestettä ja lisää virtsantuotantoa: kihti, turvotus, iskias, virtsatientulehdus ja reuma. Estää eturauhasen liikakasvua. Tasoittaa verenpainetta (jos verenpainelääkkeet, voi haitata lääkkeen imeytymistä), alentaa verensokeria. Lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää: anemia, verisairaudet. Edistää ruoansulatusta; suolistovaivat, ripuli, ummetus, peräpukamat, mahahaava, maksa- ja sappivaivat. Nokkosen nauttiminen torjuu allergisia reaktioita. Lisää ihon pintaverenkiertoa (ulkoisesti): kaljuuntuminen, hilse, ihottumat, mustelmat, liiallinen hikoilu.

Ei alle vuoden ikäisille. Ei pidä kerätä komposteista, eikä ulkohuussin ja navetan läheisyydestä. Ei pidä käyttää, jos sairastaa munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa.

Nokkosnäkkäri
2 dl maissijauhoa tms jauhoa
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1,5 dl kuivattua nokkosta tai/osittain kuivattua siankärsämöä, apilankukkaa jne
0,5 dl kaurahiutaleita
¾ dl rypsi-tai oliiviöljyä
0,5 tl Ryytirannan yrttisuolaa
2 dl kiehuvaa vettä

pinnalle: seesaminsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 150 asteisessa uunissa 45-50 minuuttia. Jäähdytä ja murra sopiviksi paloiksi.

Kuusenkerkkäpesto
1 dl tuoreita tai pakastettuja kerkkiä
1 dl raastettua mustaleimaemmentalia tai parmesaanijuustoa.
1 dl pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä.
2 valkosipulinkynttä
1 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä tai oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippurirouhetta

Paahda siemenet pannulla. Paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna huuhdellut ja valutetut kuusenkerkät, siemenet ja valkosipulit blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää tahnaan juustoraaste ja sitruunamehu sekä valuta joukkoon öljy ohuena nauhana. Tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria oman mielesi mukaan.

Antoisaa alkukesää kaikille

Aira

Lähteet: Enkovaara, A-L.2002:Lääkekasvit & Rohdostuotteet. WSOY, Porvoo. Kress.H.2001. 2010; Hanhikista kissanminttuun. Käytännön lääkekasvit. Tammerprint Oy. Tampere.

 
1 / 1

Lisää artikkeleita