Kaalimaalta

Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.

Tuskin meistä ikinä tulee isoja kaalinviljelijöitä, mutta joitain kaalilajeja on kuitenkin vuosittain kokeiltava. Lehtikaalia ja parsakaalia ainakin, ne ovat ainoat, jotka minulla varmuudella tekee edes jonkinlaisen sadon. Sitä paitasi lehtikaali on kaalien kuningatar! Se on superterveellinen ja mielettömän monipuolinen käyttää keittiössä.

Mikä kaaleista sitten tekee niin terveellisiä super- ruokia? Nopealla vilkaisulla netistä löytyi vaikka ja mitä. Myös ihan uusia tutkimustuloksia. Listasin tähän vain muutamia mielenkiintoisia asioita:

Kukkakaalin vitamiinit ja hivenaineet ehkäisevät aivoja rappeuttavia sairauksia, lisäksi sen sisältämä omega-3-rasvahapot ja kuitu pitävät kolesteroliarvot hyvällä tasolla ja auttavat suoliston toimintaa. (lähde: askelterveyteen.com)

Lehtikaalissa on ravintokasveista eniten B2-vitamiinia, K-vitamiinia ja karotenoideja eli niitä vitamiineja, jotka auttavat hiuksia, kynsiä ja ihoa pysymään kunnossa. (lähde: avainapteekki)

Parsakaalin syönti lisää onnellisuuden tunnetta sillä se sisältää paljon rautaa ja kalsiumia, jotka säätelevät mm unirytmiä, sydämen lyöntejä sekä rentouttavat kehoa. (lähde: askelterveyteen.com)

Syyssateen ropistessa ikkunaan on mukava hääräillä keittiössä ja valmistaa hitaasti ja huolella haudutettuja kaaliruokia.

Nämä reseptit valmistuivat rakkaudesta kotimaisiin kaaleihin ja kunnianosoituksena meille kaikille, jotka kasvatamme tai ainakin yritämme kasvattaa kaaleja puutarhoissamme ja kasvimaillamme. Vain kaalinkasvattaja voi tietää sen voitonriemun, kun monien vaiherikkaiden kesäpäivien jälkeen tuntee sormissaan kukkakaalin kasvaneen lehtiensä suojassa sopivan kokoiseksi tai saa haukata ensimmäisen rapsakan parsakaalinnupun suoraan kaalipuskasta suuhun!

Onneksemme voimme aina turvautua kauppojen ja Reko-renkaiden tarjontaan, mikäli emme itse pysty tai halua viljellä tai viljelyksemme ovat hävinneet tuholaisparven popsiessa ne parempiin suihin. Kotimainen kaali on tärkeä sesonkiherkku, jota kannattaa hyödyntää silloin, kun se on parhaimmillaan.

Kukkakaaligratiini on helppo ja maistuva lisuke melkeinpä mille ruoalle tahansa. Perusgratiinireseptiä en lähtenyt muokkaamaan, mutta mausteena käytin Yrttiajan valikoimasta löytyviä mausteita.

Kaalirullissa korvasin yleisemmin käytetyt riisit ja ohrat punajuuriraasteella. Jauheliha reseptissä on kotimaista karitsan jauhelihaa (Yllätys! allekirjoittaja on lampuri).

Kuusenkerkkäsiirappi ja muut reseptissä käytetyt mausteet löytyvät Yrttiajan verkkokaupasta. Yrttiajan mausteet ovat kotimaisista yrteistä rakkaudella valmistettu juuri Sinulle, joka haluat maistuvaa, kotimaista ja terveellistä valikoimaa maustamiseen.

Kukkakaaligratiini

500 g kukkakaalia
0,5tl Ryytirannan yrttisuolaa
1tl Tellervon kasvis- ja kanamaustetta
1 dl ruokakermaa
150 g juustoraastetta

Paloittele kukkakaali nupuiksi. Keitä nuppuja suolalla maustetussa, kiehuvassa vedessä 3 minuuttia. Kaada kukkakaali voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle mausteet, kaada kerma ja lisää juustoraaste. Vuoka kannattaa nostaa grillivastusten alle 5-10min ennen gratiinin valmistumista, jolloin saat gratiinille kauniin paistopinnan.

paista 225 asteessa 20min.

Bloggarina Kati

 

 
1 / 1

Lisää artikkeleita