Tuskin meistä ikinä tulee isoja kaalinviljelijöitä, mutta joitain kaalilajeja on kuitenkin vuosittain kokeiltava. Lehtikaalia ja parsakaalia ainakin, ne ovat ainoat, jotka minulla varmuudella tekee edes jonkinlaisen sadon. Sitä paitasi lehtikaali on kaalien kuningatar! Se on superterveellinen ja mielettömän monipuolinen käyttää keittiössä.
Mikä kaaleista sitten tekee niin terveellisiä super- ruokia? Nopealla vilkaisulla netistä löytyi vaikka ja mitä. Myös ihan uusia tutkimustuloksia. Listasin tähän vain muutamia mielenkiintoisia asioita:
Kukkakaalin vitamiinit ja hivenaineet ehkäisevät aivoja rappeuttavia sairauksia, lisäksi sen sisältämä omega-3-rasvahapot ja kuitu pitävät kolesteroliarvot hyvällä tasolla ja auttavat suoliston toimintaa. (lähde: askelterveyteen.com)
Lehtikaalissa on ravintokasveista eniten B2-vitamiinia, K-vitamiinia ja karotenoideja eli niitä vitamiineja, jotka auttavat hiuksia, kynsiä ja ihoa pysymään kunnossa. (lähde: avainapteekki)
Parsakaalin syönti lisää onnellisuuden tunnetta sillä se sisältää paljon rautaa ja kalsiumia, jotka säätelevät mm unirytmiä, sydämen lyöntejä sekä rentouttavat kehoa. (lähde: askelterveyteen.com)
Syyssateen ropistessa ikkunaan on mukava hääräillä keittiössä ja valmistaa hitaasti ja huolella haudutettuja kaaliruokia.
Nämä reseptit valmistuivat rakkaudesta kotimaisiin kaaleihin ja kunnianosoituksena meille kaikille, jotka kasvatamme tai ainakin yritämme kasvattaa kaaleja puutarhoissamme ja kasvimaillamme. Vain kaalinkasvattaja voi tietää sen voitonriemun, kun monien vaiherikkaiden kesäpäivien jälkeen tuntee sormissaan kukkakaalin kasvaneen lehtiensä suojassa sopivan kokoiseksi tai saa haukata ensimmäisen rapsakan parsakaalinnupun suoraan kaalipuskasta suuhun!
Onneksemme voimme aina turvautua kauppojen ja Reko-renkaiden tarjontaan, mikäli emme itse pysty tai halua viljellä tai viljelyksemme ovat hävinneet tuholaisparven popsiessa ne parempiin suihin. Kotimainen kaali on tärkeä sesonkiherkku, jota kannattaa hyödyntää silloin, kun se on parhaimmillaan.
Kukkakaaligratiini on helppo ja maistuva lisuke melkeinpä mille ruoalle tahansa. Perusgratiinireseptiä en lähtenyt muokkaamaan, mutta mausteena käytin Yrttiajan valikoimasta löytyviä mausteita.
Kaalirullissa korvasin yleisemmin käytetyt riisit ja ohrat punajuuriraasteella. Jauheliha reseptissä on kotimaista karitsan jauhelihaa (Yllätys! allekirjoittaja on lampuri).
Kuusenkerkkäsiirappi ja muut reseptissä käytetyt mausteet löytyvät Yrttiajan verkkokaupasta. Yrttiajan mausteet ovat kotimaisista yrteistä rakkaudella valmistettu juuri Sinulle, joka haluat maistuvaa, kotimaista ja terveellistä valikoimaa maustamiseen.
Kukkakaaligratiini
500 g kukkakaalia
0,5tl Ryytirannan yrttisuolaa
1tl Tellervon kasvis- ja kanamaustetta
1 dl ruokakermaa
150 g juustoraastetta
Paloittele kukkakaali nupuiksi. Keitä nuppuja suolalla maustetussa, kiehuvassa vedessä 3 minuuttia. Kaada kukkakaali voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle mausteet, kaada kerma ja lisää juustoraaste. Vuoka kannattaa nostaa grillivastusten alle 5-10min ennen gratiinin valmistumista, jolloin saat gratiinille kauniin paistopinnan.
paista 225 asteessa 20min.
Bloggarina Kati
Lisää artikkeleita
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.