Jouluruokia

Jouluna ruoka on tärkeässä osassa. Pöydät notkuvat herkullisista ruoista. Joulupöytään halutaan valmistaa ruoat itse vastapainona kiireisen arjen eineksille ja puolivalmiille. Keräsimme tähän muutamia omia jouluruokasuosikkejamme, joiden toivomme innostavan Sinuakin tänä jouluna.

Valitse suosikkireseptisi tai kokoa näistä koko herkullinen joulupöytä. Hyvää ruokahalua!

Juustotarjotin
Varaa muutamia eri juustoja 50-75 g henkilöä kohden. Lajitelmassa on hyvä olla niin mietoja kuin voimakkaita juustoja. Tarjoa makukastikkeiksi juustojen kanssa Väinön voimasiirappia ja Tervaglögikastiketta.

Yrttiherneet
Pussillinen pakastettuja herneitä
0,5 dl vettä
1tl Tellervon kasvis- ja kanamaustetta
Ryytirannan Yrttisuolaa

Laita vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää herneet ja yrttimauste. Kypsennä 2 min. Siilaa ylimääräinen vesi pois. Ripottele herneille yrttisuolaa. Tarjoile kylmänä.

Juuressoselaatikko
Reilun kilon verran juureksia (esim. 500 g porkkanoita, 200 g palsternakkaa, 150 g lanttua ja 150 g juurisellereitä)
1 iso sipuli
5 dl vettä, jossa mausteena yrttisuolaa ja Tapion liharuokamaustetta.
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
150 g juustoraastetta
2 kananmunaa
0,5 dl siirappia, josta puolet kuusenkerkkäsiirappia
1,5 tl piparkakkumaustetta
1 tl suolaa, josta puolet Ryytirannan chilisuolaa
0,5 dl korppujauhoja

Kuoritut ja pilkotut juurekset kypsennetään suolalla ja yrttimausteilla maustetussa vedessä kypsiksi.
Soseuta juurekset keitinliemineen.
Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa ja sekoita siihen juustoraaste. Jäähdytä hetki.
Lisää juuressoseeseen kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista vielä suolan ja mausteiden määrä.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja.
Kypsennä 150-175 asteessa noin 2 tuntia.

Yrttiperunat
Kuori ja lohko perunat. Kypsennä perunalohkot höyrykattilassa. Ripottele päälle tuoretta persiljasilppua ja Ryytirannan Perunamaustetta.

Jälkiruoka kruunaa aterian
Jouluiseen jälkiruokapöytään kuuluu ehdottomasti marjaisat Villivoiman marmeladit ja Calendan joulutee, joka on valmistettu kotimaisista yrteistä ja pakastekuivatusta puolukoista. Jälkiruokapöydän kruunaa herkullinen Valkosuklaa-juustokakku, joka Yrttiajantapaan on maustettu Tervantie-siirapilla

Tervantie-siirapilla terästetty valkosuklaajuustokakku
Pohja:
250 g digestivekeksejä
100 g voita
Täyte:
2,5 dl kuohukermaa
2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
300 g valkosuklaata
2-3 rkl Tervantie-siirappia
marjoja koristeeksi

Voitele irtopohjavuon pohja ja reunat tai suojaa vuoka leivinpaperilla.
Paloittele keksit kulhossa ja sekoita pehmeä voi joukkoon.
Levitä keksi-voi seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.
Sulata suklaa vesihauteessa.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää kermavaahtoon varovasti sekoittaen tuorejuusto, sulatettu valkosuklaa ja lopuksi Tervantie-siirappi.
Laita viileään vähintään pariksi tunniksi.
Koristele kakku marjoilla.

Ihanaa joulunaikaa Sinulle!

Kati

 

 

 
1 / 1

Lisää artikkeleita