Valitse suosikkireseptisi tai kokoa näistä koko herkullinen joulupöytä. Hyvää ruokahalua!
Juustotarjotin
Varaa muutamia eri juustoja 50-75 g henkilöä kohden. Lajitelmassa on hyvä olla niin mietoja kuin voimakkaita juustoja. Tarjoa makukastikkeiksi juustojen kanssa Väinön voimasiirappia ja Tervaglögikastiketta.
Yrttiherneet
Pussillinen pakastettuja herneitä
0,5 dl vettä
1tl Tellervon kasvis- ja kanamaustetta
Ryytirannan Yrttisuolaa
Laita vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää herneet ja yrttimauste. Kypsennä 2 min. Siilaa ylimääräinen vesi pois. Ripottele herneille yrttisuolaa. Tarjoile kylmänä.
Juuressoselaatikko
Reilun kilon verran juureksia (esim. 500 g porkkanoita, 200 g palsternakkaa, 150 g lanttua ja 150 g juurisellereitä)
1 iso sipuli
5 dl vettä, jossa mausteena yrttisuolaa ja Tapion liharuokamaustetta.
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
150 g juustoraastetta
2 kananmunaa
0,5 dl siirappia, josta puolet kuusenkerkkäsiirappia
1,5 tl piparkakkumaustetta
1 tl suolaa, josta puolet Ryytirannan chilisuolaa
0,5 dl korppujauhoja
Kuoritut ja pilkotut juurekset kypsennetään suolalla ja yrttimausteilla maustetussa vedessä kypsiksi.
Soseuta juurekset keitinliemineen.
Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa ja sekoita siihen juustoraaste. Jäähdytä hetki.
Lisää juuressoseeseen kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista vielä suolan ja mausteiden määrä.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja.
Kypsennä 150-175 asteessa noin 2 tuntia.
Yrttiperunat
Kuori ja lohko perunat. Kypsennä perunalohkot höyrykattilassa. Ripottele päälle tuoretta persiljasilppua ja Ryytirannan Perunamaustetta.
Jälkiruoka kruunaa aterian
Jouluiseen jälkiruokapöytään kuuluu ehdottomasti marjaisat Villivoiman marmeladit ja Calendan joulutee, joka on valmistettu kotimaisista yrteistä ja pakastekuivatusta puolukoista. Jälkiruokapöydän kruunaa herkullinen Valkosuklaa-juustokakku, joka Yrttiajantapaan on maustettu Tervantie-siirapilla
Tervantie-siirapilla terästetty valkosuklaajuustokakku
Pohja:
250 g digestivekeksejä
100 g voita
Täyte:
2,5 dl kuohukermaa
2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
300 g valkosuklaata
2-3 rkl Tervantie-siirappia
marjoja koristeeksi
Voitele irtopohjavuon pohja ja reunat tai suojaa vuoka leivinpaperilla.
Paloittele keksit kulhossa ja sekoita pehmeä voi joukkoon.
Levitä keksi-voi seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.
Sulata suklaa vesihauteessa.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää kermavaahtoon varovasti sekoittaen tuorejuusto, sulatettu valkosuklaa ja lopuksi Tervantie-siirappi.
Laita viileään vähintään pariksi tunniksi.
Koristele kakku marjoilla.
Ihanaa joulunaikaa Sinulle!
Kati
Lisää artikkeleita
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Kiitos kesä
Syksy ja alkutalvi on kekrin aikaa. Perinteinen viljelijöiden juhla. Nyt on ruokavarastot täynnä ja kesän uurastuksen jälkeen on juhlan ja levon aika. Nautitaan siis tästä ajanjaksosta, jolloin saamme kääriytyä viltin kanssa sohvalle, vetäistä villasukat jalkaan ja nauttia kupillisesta kuumaa teetä.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo hymyn molempien huulille. Kerron blogissa muutaman vinkin, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.
Viisi faktaa
Tässä postauksessa kerron, mitä on Yrttiajan luonnonkosmetiikka ja mitä luonnollisuus Yrttiajalle merkitsee. Toivon tämän postauksen helpottavan tuskaasi, kun seuraavan kerran näet jossain markkinoitavan luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta luonnollista tai, kun olet tekemässä ostopäätöstäsi.
Heinäratamo
Kummallista miten ulkoisesti pieni ja huomaamaton voikin olla sisältä täyttä terästä ja voimaa! Monet kotipihan, pellonpiennarten ja metsäpolkujen tuttuakin tutummat ja vaatimattoman oloiset kasvit ovat aivan huikeita yrttejä ja rohdoksia maustekaappiin ja kotiapteekkiin.
Kaalimaalta
Tänä kesänä kasvatin lehtikaalia, kukkakaalia ja parsakaalia. Vaikka kaali on yleinen vihannes Suomessa, sen viljely on yllättävän hankalaa ja monivaiheista. Vaiva kuitenkin palkitaan, jos ei runsaana satona niin ainakin roppakaupalla uusia kokemuksia.