Valitse suosikkireseptisi tai kokoa näistä koko herkullinen joulupöytä. Hyvää ruokahalua!
Juustotarjotin
Varaa muutamia eri juustoja 50-75 g henkilöä kohden. Lajitelmassa on hyvä olla niin mietoja kuin voimakkaita juustoja. Tarjoa makukastikkeiksi juustojen kanssa Väinön voimasiirappia ja Tervaglögikastiketta.
Yrttiherneet
Pussillinen pakastettuja herneitä
0,5 dl vettä
1tl Tellervon kasvis- ja kanamaustetta
Ryytirannan Yrttisuolaa
Laita vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää herneet ja yrttimauste. Kypsennä 2 min. Siilaa ylimääräinen vesi pois. Ripottele herneille yrttisuolaa. Tarjoile kylmänä.
Juuressoselaatikko
Reilun kilon verran juureksia (esim. 500 g porkkanoita, 200 g palsternakkaa, 150 g lanttua ja 150 g juurisellereitä)
1 iso sipuli
5 dl vettä, jossa mausteena yrttisuolaa ja Tapion liharuokamaustetta.
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
150 g juustoraastetta
2 kananmunaa
0,5 dl siirappia, josta puolet kuusenkerkkäsiirappia
1,5 tl piparkakkumaustetta
1 tl suolaa, josta puolet Ryytirannan chilisuolaa
0,5 dl korppujauhoja
Kuoritut ja pilkotut juurekset kypsennetään suolalla ja yrttimausteilla maustetussa vedessä kypsiksi.
Soseuta juurekset keitinliemineen.
Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa ja sekoita siihen juustoraaste. Jäähdytä hetki.
Lisää juuressoseeseen kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista vielä suolan ja mausteiden määrä.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja.
Kypsennä 150-175 asteessa noin 2 tuntia.
Yrttiperunat
Kuori ja lohko perunat. Kypsennä perunalohkot höyrykattilassa. Ripottele päälle tuoretta persiljasilppua ja Ryytirannan Perunamaustetta.
Jälkiruoka kruunaa aterian
Jouluiseen jälkiruokapöytään kuuluu ehdottomasti marjaisat Villivoiman marmeladit ja Calendan joulutee, joka on valmistettu kotimaisista yrteistä ja pakastekuivatusta puolukoista. Jälkiruokapöydän kruunaa herkullinen Valkosuklaa-juustokakku, joka Yrttiajantapaan on maustettu Tervantie-siirapilla
Tervantie-siirapilla terästetty valkosuklaajuustokakku
Pohja:
250 g digestivekeksejä
100 g voita
Täyte:
2,5 dl kuohukermaa
2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
300 g valkosuklaata
2-3 rkl Tervantie-siirappia
marjoja koristeeksi
Voitele irtopohjavuon pohja ja reunat tai suojaa vuoka leivinpaperilla.
Paloittele keksit kulhossa ja sekoita pehmeä voi joukkoon.
Levitä keksi-voi seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.
Sulata suklaa vesihauteessa.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää kermavaahtoon varovasti sekoittaen tuorejuusto, sulatettu valkosuklaa ja lopuksi Tervantie-siirappi.
Laita viileään vähintään pariksi tunniksi.
Koristele kakku marjoilla.
Ihanaa joulunaikaa Sinulle!
Kati
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.