Saippuan historia on pitkä, tuhansia vuosia vanha. Vahingossa syntynyt ja keksitty, -kuten viini ja juusto – nämä nykyajan itsestään selvyydet, on aikojen kuluessa muuttunut tekstiilien ja villojen puhdistamiseen käytetystä aineesta ensin harvojen tahojen ylellisyystuotteeksi ja sittemmin teollistumisen myötä kaiken kansan ulottuville jokapäiväiseen käyttöön.
Yrttiajan palashampoot valmistetaan pienissä erissä, käsityönä. Käsityöläisyys näkyy tuotteiden yksilöllisyydessä. Raaka-aineet ovat vegaaniset oliivi- ja kookosöljy, käsittelemätön pohjavesi sekä yrtteinä käsin kerätty villinokkonen ja luonnonmukaisin menetelmin viljelty kehäkukka. Pohjoisen voimakas, valoisa kesä tuo yrteille erityisen paljon vaikuteaineita. Oliiviöljy on hellävarainen, hoitava öljy. Kookosöljy puolestaan antaa ihanaa vaahtoavuutta shampooseen. Natriumhydroksia (lipeä) käytetään, jotta saippuaa ylipäätään syntyy. Valmiissa shampoossa ei lipeää enää ole, vaan se on muuttunut öljyjen kanssa reagoidessaan uudeksi aineeksi, saippuaksi.
Palashampoomme ovat siis saippuapohjaisia. Shampoot kypsyvät pitkään ilmavassa tilassa. Niihin syntyy kemiallisessa reaktiossa myös kosteuttavaa glyseriiniä, joka hellii ja hoivaa kuivaa ihoa. Nokkosshampoon nokkonen elvyttää ihon pintaverenkiertoa, lisää hiusten kasvua, estää kaljuuntumista ja poistaa hilsettä. Tämä shampoo sopii tummahiuksisille. Kehäkukkashampoo on erityisesti vaalean hiuksen shampoo, se kirkastaa väriä. Kehäkukka on ihon superyrtti, kuivan, atooppisen ja muun päänahan ongelmien oiva hoiva.
Me Yrttiajassa tiedämme, että pieni on kaunista, olemme pieni osa luontoa ja sen kunnioittaminen näkyy toiminnassamme ja tuotteissamme.
Bloggarina
Lea Keränen
Lisää artikkeleita
Ruohosipuli
Harva yrtti on samalla niin vaatimaton ja monipuolinen kuin ruohosipuli. Se tuottaa sadon jos toisenkin kesän aikana ja ruuanlaitossa saa etsiä toista, joka niin hyvin sopii eri ruokiin ja erilaisten mausteiden makupariksi.
Karitsanviulu
Kotimainen karitsa pääsiäispöydässä saa lampurin hyvälle tuulelle! Se on helppo valmistaa ja viulusta tähteiksi jääneet lihat voit hyödyntää vaikkapa tortilloissa, pataruuissa tai kastikkeissa. Minttu ja oregano sekä klassiset rosmariini ja valkosipuli maustavat pääsiäipöydän karitsanviulun.
Lipstikka ja muut keittomausteet
Itse alusta loppuun asti valmistama herkullinen ateria on osa hyvää arkea. Se on sitä, että jätät valmiiksi marinoidut lihat ja pilkotut salaatit kaupan hyllylle. Sen sijaan keskityt maustamaan ruokasi alusta alkaen omien mieltymystesi mukaan.
Yhteistyötä
Yrttiaika sai alkunsa jo vuosia sitten. Yhteistyömme on edelleen voimissaan ja alkuaikojen kova kehitystyö on vaihtunut toimivaksi arjen tukipilariksi.
tomaattichutney
Viimeiset kirsikkatomaatit kerätään kasvihuoneesta jäisinä ja valmistetaan lämmittäväksi, hunajaisen makeaksi,tuliseksi chutneyksi eli hillokkeeksi
Yrteillä parempaan syksyyn
Kesä kääntyy kohti syksyä ja talvea ja laittaa vastustuskykymme koetukselle. Onneksi voimme osaltamme vaikuttaa hyvinvointiimme. Pienet, mutta tärkeät ja monipuoliset yrtit auttavat meitä etenkin pitämällä huolta ruoansulatuksestamme. Toimiva suolisto on avain parempaan vastustuskykyyn.
lahjavalintoja
Onnistunut lahjavalinta muistetaan pitkään. Se tuo niin saajan kuin antajankin huulille. Tässä Sinulle muutama vinkki, jonka avulla lahjahankinta voikin olla mukavaa yhteisten hetkien muistelua sen sijaan, että tuskailet epätoivoisena jouluruuhkassa.
Yrteillä lisäboostia!
Oikeilla yrteillä voit saada juuri sen pienen boostauksen, jonka tarpeessa olet! Kerron Sinulle muutaman yrtin, joiden käyttö voi tuoda Sinulle kaipaamasi lisäpotkun, jotta jaksat hymyillen läpi kaamoskauden!
Metsien päivä
Wau! Maailman Metsillä on oma päivä! Se päivä on 21.3. Metsien päivää juhlitaan tietenkin, kuinkas muutenkaan, kuin hyppäämällä lähimetsään. Onko se kotikaupunkisi puistometsä tai nurkan takaa alkava loputon erämaakorpi? Sillä ei lopulta ole paljon merkitystä. Tärkeintä on, että käyt metsässä.
Kotispa osa II
Milloin viimeksi upotit varpaasi lämmittävään ja rentouttavaan jalkakylpyyn? Muistatko vielä sen ihanan tunteen, kun saa vain olla ja istua hetken paikoillaan. Juoda kupillinen kuumaa omiin ajatuksiinsa tai kirjaan uppoutuen? Mihinkään ei voi tai tarvitse lähteä, sillä jalkakylpy on vielä kesken.
Kotispa osa I
Nyt buustataan omaa jaksamista Yrttiajan kotispan hoidoilla. Tule mukaan. Laita kuppi kuumaa tulille, valmistele yrttihoito ja nauti! Tähän blogijulkaisuun keräsin Yrttiajan ihanimmat yrttiset spa-hoidot.
Rakkaus-fudge
Fudge mielletään joulun ajan makeiseksi, mutta aivan mainiosta se sopii myös ystävänpäivään. Fudgen valmistus on siitä mukavaa ja antoisaa, että sitä voi muunnella lähes loputtomasti. Lisäksi se säilyy hyvin huoneenlämmössä parisen viikkoa.
Teen päivä!
Yrttiteen valmistus alusta loppuun on rauhoittavaa ja lähes meditatiivista. Sitä ei voi valmistaa kiireessä. Se vie oman aikansa jokaisessa vaiheessaan.
Vastuu on meillä
Viimeaikojen uutisotsikoissa pyöri juttu väärennetystä mustikkajauheesta. Ulkomaisesta mustikkajauheesta oli löytynyt vain yhtä mustikassa olevaa väriainetta, muuten tuote oli ollut vain värjättyä jauhoa.
Talvinen ihonhoito
Talvi tuo haasteensa ihon hoitoon. Hyväihoisetkin kärsivät usein talven kuivattavasta ilmasta ja jo ennestään kuiva- ja herkkäihoisten tilanne vain pahenee.