Chilistä makua

Vanhan kansan mukaan talven selkä taittuu Heikin päivänä, tammikuun 19. päivä. Sen huomaa varsinkin siitä, että valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Pidemmät päivät ja ajoittain ilmestyvät auringonsäteet saavat viherpeukalot innokkaasti selaamaan siemenhinnastoja.

Ensimmäisten kylvösten joukossa ovat chilinsiemenet. Chilit vaativat pitkän kasvukauden tuottaakseen loppukesästä erilaisia värikkäitä hedelmiä.  Chililajikkeita löytyy maailmalta tuhansia, on tulisia ja vielä tulisempia, mutta myös lähes jokaiselle sopivia miedompia lajikkeita löytyy.

Chilien tulisuutta määrittää niiden sisältämä kapsaisiini, jota on eniten hedelmien siemensäikeissä. Vaikka kapsaisiini aiheuttaa polttavaa tunnetta suussa ja iholla, se ei kuitenkaan polta. Kapsaisiinin vaikutusta on paljon tutkittu ja todettu sen lievittävän mm. kipua, lisäävän ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, parantavan haavoja ja tyrehdyttävän verenvuotoja. Italialaisen, reilu 8 vuotta kestäneen, tutkimuksen perusteella vähintään neljä kertaa viikossa chiliä nauttineiden riski kuolla sydänkohtaukseen pieneni jopa 40 %. Saman tutkimuksen mukaan aivoverenkiertohäiriöriski puolittui (lähde Journal of the American College of Cardiology). Kaikille chili ei kuitenkaan sovi. Jos syöjä kärsii runsaasta närästyksestä tai vatsahaavasta, kannattaa chiliä nauttia varovaisesti omaa kehoaan kuunnelleen. Joillekin chili saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita paprikan tavoin.

Chilit ovat maailman vitamiinipitoisimpia hedelmiä.  Niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta ja B vitamiinia. Niillä on antioksidanttinen vaikutus johtuen hedelmien rasvaliukoisista punaisista, keltaisista ja oransseista väriaineista eli karotenoideista.

Tottunut chilinsyöjä tietää miten chilien syöminen aiheuttaa mielihyvän tunnetta. Se saa kehon oman endorfiinin erittymään, se piristää ja lämmittää. Suosittelen lämpimästi pientä chililisää aterioihin ja varsinkin näin kylmänä ja pimeänä vuodenaikana. Chiliä voi lisätä lähes kaikkiin ruokiin, myös jälkiruokiin. Kannattaa kuitenkin aloittaa varovaisella käytöllä, miedoimmilla chileillä tai pienillä määrillä tulisempaa tuotetta ja lisätä määriä omien makutottumusten mukaan.

Erilaisia chilituotteita löytyy kauppojen hyllyiltä ja nettikaupoista. Nykyisin myös kotimaiset chilituotteet ovat onneksi yleistyneet. Meillä Yrttiajassa löytyy kahdenlaista chilivalmistetta, miedompaa Ryytirannan Chilisuolaa ja tulisenmakeaa Ryytirannan Habanerokastiketta. Kumpikin soveltuu hyvin pöytämausteeksi ja niitä voi lisätä ruokiin jo valmistusvaiheessa.  Chilisuola on erinomainen suolan korvike ruoanvalmistuksessa. Sillä on helppo opetella vähentämään suolan määrää. Oikea määrä chiliä korostaa ja ryydittää ruoan makua.

CHILINEN DIPPIKASTIKE

1 purkki smetanaa tai vastaava määrä ketsuppia
Oman maun mukaan Ryytirannan Habanerokastiketta

Juustoiset lihapullat

400 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl vettä
150 g juustoraaste
1 kananmuna

2 tl kukkurallista Tapion liharuokamaustetta
1 tl Ryytirannan chilisuolaa tai oman maun mukaan.

Laita korppujauhot turpoamaan veteen. lisää Kananmuna ja mausteet. Paista voissa kypsiksi ja tarjoa perunamuusin kanssa.

Bloggarina
Eija

 
1 / 1

Lisää artikkeleita