Yrttiaika

Voikukka
(Taraxacum officinale)

Voikukan kukat avautuvat valossa ja sulkeutuvat pimeän tullen – siksipä se onkin ansainnut lempinimensä ” maajussin kello”. Suurin osa ihmisistä mieltää voikukan rikkakasviksi. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan se on kauppayrtti. Voikukka on kotoisin Euroopan mantereelta. Jo 1100-luvulla arabialaiset lääkärit tunnistivat voikukan lääkinnälliset ominaisuudet.

Vaikutukset ja käyttö
Voikukka on hyvin vitamiinipitoinen kasvi. Voikukan lehti toimii yleiskuntoa parantavana vitamiinirohdoksena. Voikukka on diureetti ja hyvin puhdistava yrtti, sillä se ajaa kuona-aineita pois kehosta. Sanotaan myös, että voikukka kaunistaa ihoa. Se stimuloi maksaa ja edesauttaa sisäelinvaivoissa. Sillä on myös suotuisa vaikutus sydämmeen ja verenpaineeseen. Voikukka alentaa korkeaa huonoa kolestrolia ja verensokeria. Maitiaisnestettä voidaan käyttää ulkoisesti syylien hoidossa.
Voikukka on myös oiva yrtti ruuanlaitossa. Voikukan isompia lehtiä voi käyttää pinaatin tavoin. Pienempiä lehtiä voi lisätä rucolan, vuonankaalin tai muiden salaatinlehtien joukkoon.Voikukan juuria voi syödä esim kuorutettuina tai vihannespadoissa, mutta ensin ne on kiehautettava ja vesi on kaadettava pois.

Varoitukset
Älä käytä voikukkaa jos sinulla on matala verenpaine. Voikukka lisää myös sapen eritystä, jos on sappikiviä (sapen erityksen lisääminen, saattaa saada ne liikkeelle).

Reseptit
Keväinen villivihannessalaatti
Mustaviinimarjan, koiranputken, vuohenputken, voikukan, siankärsämön, piharatamon ja koivun lehtiä, kuusenkerkkiä.
Kastike: 1 osa kylmäpuristettua kasvisöljyä, ½ osaa sitruunamehua, hunajaa maun mukaan.
Huuhtele kaikki ainekset hyvin. Revi lehdet kerroksittain kulhoon. Sekoita kastike ja tarjoa salaatti sen kanssa.

Voikukanlehtikääryleet
16 suurta voikukanlehteä
Täyte: 3dl mitä tahansa viljapuuroa tai -laatikkoa, 1 porkkana, ½ selleri, ½ dl pähkinärouhetta, ½ dl omenaraastetta, mäkimeiramia, yrttisuolaa
Pese voikukanlehdet. Anna niiden hieman nahistua tai kasta ne nopeasti kuumaan veteen. Raasta juurekset hienoksi. Yhdistä täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi ja mausta mäkimeiramilla ja maun mukaan suolalla. Levitä täytettää voikukanlehdille ja kääri lehdet tiukaksi rullaksi. Paista voissa tai voin ja öljyn seoksessa paistinpannussa.

Lähteet: www.yrttitarha.fi, Henriette Kress/ Käytännön lääkekasvit, Anne Tuomivaara/ Eläintenhoitajan yrttiopas, Virpi Raipala-cormier/ Luontoäidin kotiapteekki, Virpi Raipala-cormier/ Kasviskeittokirja, Elisabeth Hoppe/ Yrttikirja, Merja von Knorring/ Yrttien tuoksua

Voikukkaa sisältävät; Väinön voimajauhe ja Ryytirannan yrttisuola kalalle