Yrttiaika

Sitruunamelissa
(Melissa officinalis)

Sitruunamelissa on monivuotinen sitruunalta tuoksuva ruoho, jolla alun perin oli käyttöä vain mesi- ja rohtokasvina. Myöhemmin siitä on tullut myös tärkeä maustekasvi. Sitruunamelissa on kotoisin Vähästä-Aasiasta. Kasvin tieteellinen sukunimi ”Melissa” tulee kreikan kielen mehiläistä tarkoittavasta sanasta. Lajinimi ”officinalis” tarkoittaa lääkkeenä käytettyä. Sitruunamelissa on mehiläisten lempiyrtti, ja sitä on käytetty hunajakasvina antiikin ajoista lähtien. Kasvin medestä mehiläiset tuottavat sitruunalle maistuvaa ja tuoksuvaa hunajaa.

Vaikutukset ja käyttö
Sitruunamelissa vaikuttaa kouristuksia laukaisevasti, ja sitä käytetäänkin hermostoperäisten maha- ja suolistovaivojen hoitoon sekä kuukautiskipuihin. Siitä on apua myös unettomuuteen, masentuneisuuteen ja hysteriaan. Yhdessä muiden rauhoittavien rohtojen kanssa sitruunamelissa sopii hyvin iltateeksi edistämään unen tuloa. Kuuma sitruunamelissatee auttaa kuumeeseen ja vilustumiseen. Kasvi on ollut yleisesti sydäntä vahvistavan rohdon maineessa ja siitä on käytetty myös kilpirauhasvaivoihin. Sitruunamelissan lehdet ovat antiseptisia. Tuoreita lehtiä voi käyttää ulkoisesti hyönteisten pistoihin.

Apaattiset, maseentuneet tai stressaantuneet eläimet saavat apua sitruunamelissakuurista. Se helpottaa myös akuutteja vaivoja, kuten keuhkoputkentulehdusta, kuumetta ja vilustumisoireita.

Sitruunamelissa on ennen kaikkea salaattien ja juomien yrtti. Se on myös kaikkien niiden ruokien mauste, joihin käy sitruunakin. Sillä voi maustaa kasvis-, kala-, liha-, riista- ja linturuuat sekä munakkaat. Silputtu sitruunamelissa sopii hyvin keitettyjen papujen, herneiden ja parsan lisäkkeeksi. Myös makeisiin jälkiruokiin kuten hedelmäsalaatteihin, jogurttiin ja erilaisiin kiisseleihin se antaa mukavan maun samoin kuin marmeladeihin, hyytelöihin ja omenasoseeseen. Paras juoma saadaan tuoreesta tai pakastetusta sitruunamelissasta, kun lehtien päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja annetaan hautua vähän aikaa. Raparperijuomiin sitruunamelissa sopii erinomaisesti. Sitruunamelissa säilyy parhaiten pakastettuna sekä öljyssä ja viinietikassa. Kuivaaminen laimentaa nopeasti maun.

Varoitukset
Haittavaikutuksia ei tunneta.

Reseptit
Sitruunamelissajuoma
5 dl kiehuvaa vettä
2 tl sokeria tai hunajaa
6 kokonaista neilikkaa
½ sitruunan mehu
12-15 sitruunamelissan lehteä
Kaikki muut aineet paitsi vesi pannaan kannuun. Kiehuva vesi kaadetaan päälle. Annetaan seistä vähintään tunti. Siivilöidään jäähtyneenä. Tarjotaan vilvoittavana juomana, johon voidaan lisätä vielä melissan lehtiä tai jääkuutioita.
Lähteet: www.yrttitarha.fi. Henriette Kress/ Käytännön lääkekasvit II. Ulla Lehtonen/ Ullan maustekasvimaa, Anne Tuomivaara/ Eläintenhoitajan yrttiopas

Sitruunamelissaa sisältävät; Sielunrauha yrttiuute, Tyynen mielitee, Ryytirannan yrttisuola kalalle ja Ahdin kalaruokamauste