Yrttiaika

Ryytisalvia
(salvia officinalis)

Voimakasarominen salvia on kotoisin Välimeren alueelta. Nykyisin se tunnetaan kaikkialla maailmassa. Tunnetuin laji on ryytisalvia. Kreikkalaiset kutsuivat salviaa jumalten ruuaksi ja se olikin rohto lähes jokaiseen vaivaan. Salvian nimikin viestittää sen parantavista ominaisuuksista. Latinan ”salvare” tarkoittaa parantaa ja ”salvus” merkitsee hyvinvointia ja terveyttä.

Vaikutukset ja käyttö
Salvia edistää ruoansulatusta niin kuin useimmat yrtit. Se on hyvä torjumaan sienitauteja, se on antiseptinen ja sisältää myös estrogeeniä. Salviateen ja -viinin sanotaan vahvistavan verta ja hermoja. Salviaa on käytetty suun hygieniaan ja hiusten väriä tummentamaan. Salviasta voi myös valmistaa ihohuokosia supistavaa kasvovettä.
Salviatee tuo nauttijalleen keveän ja hyvän olon, erityisesti aterian jälkeen. Salvia vähentää hikoilua, joten salviateen nauttiminen on paikallaan, jos kärsii yöhikoilusta, menopaussin hikoiluoireista tai kuumista aalloista. Salvian sanotaan puhdistavan maksaa rasvoista. Se saattaa tuoda helpotusta myös vilustumisoireista kärsiville.

Salviaa kehoitetaan käyttämään rasvaisen ruoan mausteena sillä se poistaa rasvaisuuden makua ja helpottaa ruoansulatusta. Käytä salviaa maustamaan sianliha-, riista- ja papuruokia. Kokeile sitä myös kotijuuston mausteeksi ja marinadeihin. Salvian lehdet sopivat myös friteerattuina alkupaloiksi.

Varoitukset
Tujonin ja parkkihappojen vuoksi käytä salviaa kohtuullisesti. Raskauden aikana ei suositella salvian rohdoskäyttöä. Liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa hermostollisia häiriöitä ja kouristuksia.

Reseptit
Yrttilevite
1 prk kermaviiliä
1 prk maitorahkaa
2 tl salviaa tai Tapion liharuokamaustetta
0,5 tl Ryytirannan yrttisuola

Valuta kermaviilistä liika neste pois esim suodatinpussin läpi. Lisää valutettu kermaviili, rahka ja mausteet keskenään. Anna maustua jääkaapissa mielellään pari tuntia, tarkista maku ja käytä levitteenä tai uuniperunoiden maustevoina.

Lähteet: Annemari Borgen/ Minun yrttini, Bertalan Galambosi/ Mauste ja rohdoskasvien luonnonmukainen viljely, Lars Johansson/ Vihreä keittiö, Sinikka Piippo/ Kasvien salaiset voimat, Mirja von Knorring/ Yrttien tuoksua

Salviaa sisältävät; Tapion liharuokamauste, Ryytirannan yrttisuola lihalle ja Lentsun lempitee