Yrttiaika

Rakuuna
(Artemisia dracunculus)

Rakuuna on viljelykasvi, jota on sekä venäläistä, että ranskalaista viljelymuotoa. Ranskalainen rakuuna on hienoaromisempi kuin venäläinen muoto ja muistuttaa hieman aniksen makua. Varsinkin Ranskassa rakuuna kuuluu keittiön perusmausteisiin. Rakuuna on suhteellisen uusi mauste, Skandinaviassa se on tunnettu 1600-luvulta lähtien. Sitä on käytetty erityisesti naistenrohtona. Dracunculus tarkoittaa pientä lohikäärmettä ja vanhoina aikoina uskottiin, että rakuunan oksa vaatteissa suojaa käärmeenpuremilta.

Vaikutukset ja käyttö
Rakuunassa vaikuttavana aineena on eteerinen öljy. Rakuuna lisää ruoansulatusta ja sillä on lihaskouristuksia laukaiseva ja desinfioiva vaikutus. Keski-Euroopassa sitä on käytetty myös sydän- ja maksarohtona.
Rakuunaa käytetään pääasiassa mausteena, mutta voidaan käyttää myös kuumissa yrttijuomissa. Rakuuna tunnetaan siipikarja- ja kalamausteena, mutta se sopii myös liha-, sieni-, riista- ja hapanruokien maustamiseen. Kasviksista kaalit, mustajuuri, palsternakka, lanttu ja porkkana maustuvat rakuunalla. Rakuunavoi on erinomainen keitettyjen vihannesten kanssa. Ranskalaisiin bearnaise-, hollandaise- ja tartarkastikkeisiin rakuuna kuuluu olennaisena osana.

Varoitukset
Haittavaikutuksia ei tunneta. Rakuuna kuuluu pujon kanssa samaan sukuun, joten rakuunan siitepöly voi aiheuttaa pujoallergikoille oireita. Lehdet kerätään kuitenkin ennen kukintaa, joten niissä ei ole siitepölyä.

Reseptit
Hunajaiset rakuunaporkkanat
300 g porkkanoita
2 rkl hunajaa
1 tl rakuunaa

Pilko kuoritut porkkanat mieleiseksi palalasiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta ja lisää hunaja ja rakuuna kulhoon. Sekoita ja anna maustua hetki kannen alla ennen tarjoilua.

Lähteet: www.yrttitarha.fi, Helga Fritzsch/ Oma yrttitarha, Virpi Raipala-Cormier/ Luontoäidin kotiapteekki

Rakuuna sisältävät; Ryytirannan kasvismauste ja Tellervon kasvisruokamauste