Yrttiaika

Oregano, Mäkimeirami
(Origanum vulgare)

Oregano on yrttimauste, jonka kaikki tuntevat. Se on tullut tutuksi suomalaisille etelänmatkojen ja pizzojen kautta. Oreganon viljely on aloitettu vasta 1980-luvulla. Etelä-euroopassa kerätään ja käytetään enimmäkseen luonnonvaraista oreganoa. Keskiajalla oreganon uskottiin suojelevan noidilta.

Vaikutukset ja käyttö
Oreganosta valmistettua teetä on käytetty rohtona unettomuuteen ja limaa irroittavana yskään. Se helpottaa myös ruoansulatusvaivoja ja päänsärkyä. Ulkoisesti sillä on puhdistettu haavoja.
Eläinten hoidossa oreganon tärkein käyttökohde on hengitystievaivat, kuten yskä, tulehdussairaudet ja vilustuminen, sekä rauhattomuus, stressi ja huono ruokahalu.

Oregano on hyvin monikäyttöinen yrtti. Sillä voi marinoida kalan ennen grillausta, ja sitä voi käyttää lihan, tomaattien ja kasvisten kanssa jokapäiväisessä ruoanvalmistuksessa. Italialaisessa ja kreikkalaisessa keittiössä oreganolla on keskeinen rooli. Se on yrtti joka hyötyy kuivaamisesta, päinvastoin kuin monet muut yrtit. Sen tuhti maku pyöristyy näin mielyttävällä tavalla. Oregano sopii hyvin muiden voimakkaiden yrttien seuraan, erityisesti yhdessä mintun kanssa. Oregano sopii myös öljyen ja viinietikan maustamiseen.

Varoitukset
Tuoreena oregano saattaa ärsyttää limakalvoja.

Reseptit
Karitsapata
karitsaa annospaloiksi leikattuna
muutama tomaatti
1 sipuli
1-2 tl oreganoa
yrttisuolaa, mustapippuria

Ruskista liha öljyssä sipulirenkaiden kanssa, lisää pataan muutama tomaatti viipaleina sekä mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä puolisen tuntia tai kunnes liha on mureaa. Tarjoile esim uuniperunoiden kanssa.

Lähteet: Annemari Borgen/ Minun yrttini, Bertalan Galambosi/ mauste- ja rohdoskasvien luonnonmukainen viljely, Sinikka Piippo/ kasvien salaiset voimat, Valitut palat/ Suomen terveyskasvit, Mirja von Knorring/Yrttien tuoksua, Anne Tuomivaara/ Eläintenhoitajan yrttiopas

Oreganoa sisältävät; Väinön voimajauhe ja Kyllikin pitsa- ja marinadimauste