Yrttiaika

Kuusi
(Picea abies)

Kuusi on lähes koko Suomessa yleisesti kasvava puu, jota ihmiset ovat oppineet käyttämään monipuolisesti. Pirttiin kannettu joulukuusi on tuonut eteeristen öljyjen tuoksua ja suojaa talven keskelle. Kuusta on käytetty kansanparannuksessa ympärivuotisesti rohtona parantamaan puolustuskykyä.

Vioittuneisiin kohtiin kuusi alkaa vuodattaa pihkaa, jolla se pyrkii suojaamaan puuta lahoamiselta. Kansanperinteessä pihkaa on käytetty yleislääkkeenä ulkoisiin ihovaivoihin ja sitä on pureskeltu purukumin tapaan desinfioimaan suuta. Kerkkiä on käytetty virtsaeritystä lisäävänä helpottamaan mm reumaattisia vaivoja, kihtiä, sappivaivoja ja liikahappoisuutta. Kuusenkerkät, eli uudet vuosikasvaimet, sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Kuusenkerkkien ja pihkan keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Vaikutukset ja käyttö
Kuusella on limaa irrottava, hengitysteitä avaava ja reumaattisia kipuja helpottava vaikutus. Se lisää virtsaeritystä ja vahvistaa elimistöä. Kuusi on desinfioiva, tulehduksia hoitava ja raikastava.

Kerkistä valmistettu siirappi toimii luonnonmukaisena yskänrohtona. Kuusenkerkistä tehty höyryhengitysvesi auttaa tukkoisuuteen. Tuoreet kerkät maistuvat kirpeän raikkailta ja niitä voi syödä esim salaateissa, keitoissa, muhennoksissa, leivän päällä tai smootheissa. Runsaan C-vitamiinin hyödyntämiseksi kuusenkerkät tulee lisätä lämpimiin ruokiin vasta valmistuksen lopussa. Flavonoidi ja vitamiinipitoisena kuusta kannattaa käyttää erityisesti pitkän talven jälkeen kevätväsymystä vastaan. Hieman pihkaiselta maistuvat kuivatut kuusenkerkät antavat makua rasvaisiin ruokiin. Kuusesta voidaan valmistaa hauteita ja juomia myös eläimille helpottamaan tukkoista oloa tai tulehdusvaivoja.Varsinkin talvella eläimet syövät mielellään kuusenoksia.

Kuusenpihkasta valmistettu pihkavoide auttaa ihovaivoihin, kuten tulehtuneisiin haavoihin, makuuhaavoihin, kutiavaan ihottumaan, hyönteisten pistoihin, ihon alle joutuneen tikun ulos vetämiseen ja rohtumiin.

Varoitukset
Sisäisesti kuusta kannattaa käyttää kuuriluontoisesti, koska runsas käyttö voi rasittaa munuaisia.

Reseptit
Kuusenkerkkämehu
6 litraa vettä
3-4 l kuusenkerkkiä
50 g sitruunahappoa
800 g sokeria
Kaada 80 asteinen vesi kuusenkerkkien päälle ja anna jäähtyä. Lisää pieneen vesimäärään liotettu sitruunahappo ja anna vaikuttaa vuorokauden ajan. Siivilöi ja lisää sokeri. Säilytä viileässä ja nauti.

Lähteet: Maarit Cederberg/ Aarteita suomen luonnosta, Virpi Raipala-Cormier/ Luontoäidin kotiapteekki, Anne Tuomivaara/ Eläintenhoitaja yrttiopas

Kuusta sisältävät; Hengetär yrttiuute, Lentsun lempisiirappi, Lenkin jalkakylpysuola ja Wanhan ajan yrttishampoo